Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Jednostrano mijenjanje ugovorne odredbe

Da li je ugovore o radu koji reguliraju osnovnu plaću radnika, a sklopljene s radnicima poslovnih banaka moguće izmijeniti jednostranim umanjenjem od strane poslodavca - uprave banaka, tj. ukidanjem iznosa od 0,5% dodatka na staž za svaku navršenu godinu kod poslodavca. Ne znamo da li je sklopljen odgovarajući kolektivni ugovor koji se proteže i na banke ili da li postoji zakonski propis koji bi opisao jednostrano umanjenje plaće?

Prema tome, ugovor o radu ne može jednostrano mijenjati niti jedna ugovorna strana, niti poslodavac niti radnik. Ako je u ugovoru o radu ugovoreno da radnik ima pravo na uvećanje plaće od 0,5% za svaku godinu staža kod poslodavca, onda takvo uvećanje pripada radniku i poslodavac mu je to dužan isplatiti. Jednostrana odluka poslodavca kojom to jednostavno mijenja ne bi bila važeća i ne bi proizvodila pravne učinke.

Kolektivni ugovor za bankarsku djelatnost nije sklopljen. Na banke se primijenjuje jedino Kolektivni ugovor o visini najniže plaće i to temeljem Odluke ministra rada o proširenju primjene toga ugovora. Međutim, ovim Kolektivnim ugovorom regulirana je jedino visina najniže plaće, i on nipošto ne rješava prava iz Vašeg pitanja. Također, ne znamo da li je u Vašoj banci sklopljen posebni kolektivni ugovor samo za tu banku, jer se takvi kolektivni ugovori ne objavljuju u Narodnim novinama. Ako je sklopljen, naravno primijenjuje se. No, niti kolektivnim ugovorom ne bi se moglo na način nepovoljniji za radnike izmijeniti odredba ugovora o radu o plaći. Naime, prema članku 12. Zakona o radu ako je neko pravo različito rješeno ugovorom o radu i kolektivnim ugovorom i sl. primjenjuje se ono pravo koje je za radnika povoljnije.

Međutim, ako u ugovoru o radu dodatak na staž nije ugovoren, nego ga je poslodavac jednostavno isplaćivao na temelju svoje, neobavezne odluke, onda naravno takvu isplatu poslodavac može prekinuti, jer to niti nije bio dužan isplaćivati, već je to činio dobrovoljno i bez pravne obveze, pa na taj način ovo uvećanje plaće nije postalo pravo radnika.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.