Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Invalidska mirovina i mogućnost rada

Dobio sam rješenje za umirovljenje 2.9.2003. koje glasi: "HRVI iz Domovinskog rata rođ. 1970. kod kojeg je nastao trajni gubitak radne sposobnosti [opća nesposobnost za rad] dijelom uzrokovana [30% stalno HRVI] ozljedom kao neposrednom posljedicom sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske [ratni zarobljenik - Manjača], a djelomice [70%] ozljedom izvan tih okolnosti [prometna nesreća gdje sam zadobio teške tjelesne ozljede], priznaje se počevši od 1.11.2002."

Iznos mirovine mi je određen i mirovinu redovito mjesečno primam. Po rješenju sam proglašen opće nesposoban za rad, pa me zanima kao mladog čovjeka od 33. godine da li postoji bilo kakva mogućnost ili način na koji bih mogao nešto raditi [npr. na računalima], a da ne dovedem u pitanje svoju mirovinu.

Međutim, osoba s invalidskom mirovinom zbog opće nesposobnosti za rad može, ako joj to njene zdravstvene sposobnosti dopuštaju, raditi neke druge poslove temeljem npr. ugovora o djelu i sl. pri čemu se plaćaju porezi i doprinosi u skladu s poreznim propisima odnosno Zakonom o doprinosima za obvezna osiguranja. No, takav posao nipošto ne bi smio biti posao koji po naravi stvari ima obilježja radnog odnosa, jer se u takvom slučaju mora sklopiti isključivo ugovor o radu, a ne ugovor o djelu, kako to propisuje članak 13. st. 2. Zakona o radu, odnosno članak 62. st. 2. Zakona o Državnom inspektoratu, kojim je utvrđeno da inspektor može privremno zabraniti poslodavcu obavljanje djelatnosti ako prilikom nadzora utvrdi da je poslodavac s radnikom sklopio ugovor o djelu, a prema zakonu morao bi biti sklopljen ugovor o radu.

Osim toga treba imati na umu i odredbu članka 55. st. 3. Zakona o mirovinskom osiguranju prema kojem se može izgubiti pravo na invalidsku mirovinu ako u stanju invalidnosti i preostale radne sposobnosti nastanu promjene zbog kojih se prema Zakonu isto pravo gubi. Stoga, kod obavljanja nekih poslova po ugovoru o djelu o tome treba voditi računa.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.