Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Premještaj na drugo radno mjesto i ponuda otkaza s otpremninom

Poslodavac mi je ponudio otkaz uz otpremninu, na koji sam ja pristala budući mi je rečeno da ću, ako i ostanem na nekom drugom radnom mjestu u firmi, ionako biti na listi za otkaz ubuduće. Rečeno mi je da mora otpustiti radnike jer ih ima viška. Međutim, nakon što sam ja otišla, zaposlen je još jedan radnik iz iste firme, no drugog odjela, i ne na moje radno mjesto.
Recite mi ima li poslodavac pravo otpustiti me ako imam dosje liječenja u jednoj psihijatrijskoj ustanovi, a svoje sam poslove obavljala korektno i nisam išla na bolovanje? Kakve su moje šanse za tužbu u svrhu naknade zbog nepravomoćnog(?) otkaza? Još da napomenem da sam već ranije skinuta sa svog radnog mjesta i postavljena na drugo koje je omogućavalo ovakvu manipulaciju i proglašenje radnog mjesta nepotrebnim!

Ako je poslodavac otkazao jednom radniku poslovno uvjetovanim otkazom, ne smije u roku šest mjeseci zaposliti drugog radnika na istim poslovima, tj. mora tada ugovor o radu prvo ponuditi radniku kojem je otkazao. Međutim, poslodavac može zaposliti radnika na drugim poslovima, jer takvo sklapanje ugovora o radu nema veze s otkazom. Dakle, poslodavac je smio zaposliti radnika na drugim poslovima.

Liječenje u psihijatarskoj ustanovi ne daje nikakva posebna prava u vezi otkaza. Dakle, poslodavac Vam može dati otkaz kao i svakom drugom radniku.

Šanse za dobivanje spora zavise od svih okolnosti - u prvom redu postoje li gospodarski, tehnološki ili organizacijski razlozi za poslovno uvjetovani otkaz? Da li Vas je poslodavac mogao zaposliti na nekim drugim poslovima? Je li poslodavac vodio računa o socijalnim kriterijima prilikom odabira radnika koje će otpustiti? Je li poštivana procedura (savjetovanje s radničkim vijećem i sl.)? Je li otkaz valjano uručen, obrazložen i dr.?

Činjenica da ste ranije postavljeni na drugo radno mjesto utječe na otkaz samo toliko ako ugovor o radu nije u stvari promijenjen, pa biste Vi prema ugovoru o radu još uvijek trebali raditi na ranijem radnom mjestu, u kojem slučaju otkaz očito ne bi bio opravdan. No, ako postoji valjani ugovor o radu za novo radno mjesto, ranije radno mjesto neće utjecati na otkaz.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.