Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Manjak u skladištu – razlog za otkaz?

Radim u jednom trgovačkom centru kao skladištar-vozač. Nakon inventure (11.01.2004.) ustanovljen je manjak od oko 200 000 kn (promet trgovačkog centra u 2 dana). Nedostaje pretežito roba koja se može prodati po kafićima - kava, pivo, žestoka pića i sl.

Svi radnici u skladištu uključujući i mene bili su kod direktorice na razgovoru, jedan po jedan, kao na policiji. Direktorica nam je zaprijetila da ako ne nađemo lopova ili lopove do kraja tjedna, svi ćemo dobiti otkaz. Danas (u četvrtak) su se dogodile neke stvari koje upućuju na jednu osobu, ali zasad nema dokaza. Direktorica je došla u skladište, prvo nas je sve dobro izvrijeđala, a onda je mene i još trojicu poslala na godišnji odmor do daljnjega. Nakon što sam pitao zašto sam dobio otkaz, rekla je da nije sigurno da ću dobiti otkaz, nego da sam samo do daljnjega na godišnjem. U skladištu radi 10 radnika.

Ne moram ni govoriti da već skoro tri godine radim oko 210 sati mjesečno, a službeno se evidentira 168. Zanima me kako postupiti u slučaju da dobijem otkaz (potpisati ili ne) i kako naplatiti prekovremeni rad?

Prema tome, ako Vam direktorica želi dati otkaz, neka Vam ga da bez Vaše suglasnosti, pa ćete takav otkaz moći sudski osporavati. Napominjem da otkaz mora biti opravdan i obrazložen, a poslodavac mora dokazati svoje tvrdnje, tj. na njemu je teret dokaza. Pri tome za opravdanost otkaza Vašeg ugovora o radu nije dovoljna činjenica postojanja manjka u skladištu, nego mora postojati Vaša osobna odgovornost (što meni nije poznato).

Prekovremeni rad možete naplatiti putem suda, s time da ćete morati dokazati vrijeme u kojem ste radili prekovremeno.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.