Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Uvjeti sporazumnog raskida ugovora o radu

U radnom odnosu sam nešto više od 10 godina i to kod istog poslodavca. Molim Vas da mi objasnite moja prava, naime ja sam tražila da u sporazumnom raskidu radnog odnosa piše: Otkazni rok 2,5 mjeseca, otpremnina 1/3 brutto plaće puta godine staža i napomena da se u otkaznom roku ne trebam pojavljivati na poslu. Znam da se u otkaznom roku uslijed otkaza prima i plaća ali ne znam da li se to podrazumijeva i u sporazumnom raskidu radnog odnosa ili moram tražiti da mi i tu odredbu napišu?

Ako je sporazum predložio poslodavac, tada imate šanse da ostvarite traženo jer ovakav otkazni rok i otpremnina odgovaraju razini prava iz Zakona o radu. Dakle, da Vam poslodavac umjesto sporazuma daje otkaz - poslovno uvjetovani otkaz ili osobno uvjetovani otkaz (osim otkaza zbog Vaše krivnje), morao bi Vam dati ovakvu otpremninu i otkazni rok. Jedino poslodavac ne mora tražiti niti pristati da ne dolazite na posao za vrijeme otkaznog roka, nego može jednostavno zahtjevati da to vrijeme normalno radite, tj. dolazite na posao. Naravno, valja znati da sporazum uopće ne morate prihvatiti.

Ako ste sporazum predložili Vi, onda naravno možete sve ovo predlagati, ali poslodavac isto nije dužan prihvatiti. On jednako kao i Vi ima pravo odbiti ili prihvatiti sporazum o prestanku ugovora o radu, i tada Vama preostaje da otkažete ugovor o radu u skladu sa Zakonom o radu. U tome slučaju, ako Vi otkazujete, nipošto nemate pravo na otpremninu, a otkazni rok iznosi 2,5 mjeseca, osim ako je ugovorom o radu, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu predviđen kraći rok za slučaj da otkazuje radnik, ili ako otkazujete izvanrednim otkazom, u kojem slučaju uopće nema otkaznog roka.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.