Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zloupotreba bolovanja i izvanredni otkaz

Radnik je otišao na bolovanje (što radi vrlo često), a za vrijeme bolovanja radi u svojem dućanu (koji formalno glasi na njegovu punicu). Može li se zbog toga radniku dati izvanredni otkaz?

Naime, ovakav postupak radnika očito predstavlja osobito tešku povredu obveza iz radnog odnosa zbog koje uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih strana nastavak radnog odnosa nije moguć, kako to za izvanredni otkaz određuje članak 114. Zakona o radu.

Svojim postupkom radnik je zlouporabio pravo na bolovanje i izigrao povjerenje poslodavca, pa očito postoje svi razlozi da se izvanredni otkaz može smatrati opravdanim. Naravno, u svakom slučaju nužno je dokazati da je radnik postupao na navedeni način, pri čemu je teret dokaza na poslodavcu. Također treba voditi računa da se izvanredni otkaz može dati samo u roku od 15 dana od saznanja za činjenicu na kojoj se izvanredni otkaz temelji.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.