Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Način obračuna otpremnine

Dana 15. ožujka 2004. nekolicini radnika uručena je odluka o otkazu ugovora o radu s ponudom izmijenjenog ugovora o radu. Istim radnicima otkazni rok traje do 15. lipnja 2004. Prema Kolektivnom ugovoru radnik ima pravo na otpremninu u iznosu 2/3 mjesečne bruto plaće isplaćene radniku u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu za svaku navršenu godinu rada kod istoga poslodavca. Koja tri mjeseca se uzimaju u obzir kao osnova za izračun otpremnine: 1. tri mjeseca prije uručenja otkaza, ili 2. tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu odnosno završetka otkaznog roka?

Navedena odredba kaže da se otpremnina određuje prema plaćama koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu. Jednako rješenje postoji i u Kolektivnom ugovoru koji se primjenjuje kod poslodavca.

Ističemo da je isto takvo stajalište zauzeo i Vrhovni sud Hrvatske, koji u jednoj presudi navodi: 'Pravilno je stajalište drugostupanjskog suda da je u konkretnom slučaju visinu otpremnine trebalo utvrditi s danom isteka otkaznog roka, a ne s danom dostave odluke o otkazu ugovora o radu'. (Vrhovni sud Hrvatske Rev. 36/00, 18.4.2001.).

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.