Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Isplaća plaće manje od ugovorene kolektivnim ugovorom

Poslodavac, Dom zdravlja umanjio nam je plaću od one koja je određena Kolektivnim ugovorom, s obrazloženjem da za plaću nema dovoljno novaca jer sredstva od HZZO-a ne pokrivaju taj iznos, da će Dom biti u gubitku, da ugovorene glavarine nisu dovoljne za sve troškove nekih ordinacija. Na listi nam je prikazao plaću na način da je napiso da se plaća isplaćuje u iznosu od 80%. Ima li poslodavac to pravo učiniti?

Okolnosti zbog kojih poslodavac eventualno ne bi mogao isplatiti plaću u ugovorenom iznosu, ne utječu na njegovu obvezu niti na pravo radnika. Dakle, poslodavac je dužan isplatiti plaću u visini određenoj kolektivnim ugovorom usprkos mogućim financijskim poteškoćama, a radnici imaju pravo na ovu plaću sve dok se kolektivni ugovor primjenjuje.

Ako poslodavac isplati plaću u manjem iznosu od onoga određenog kolektivnim ugovorom, neisplaćeni iznos radnicima duguje. U tome slučaju, poslodavac je u skladu s odredbom članka 91. st. 2. Zakona o radu radnicima obvezan uručiti obračun neisplaćenog dijela plaće, koji obračun prema stavku 3. istoga članka predstavlja ovršnu ispravu. S obzirom da Vam je poslodavac, kako je to navedeno u obračunu plaće koji ste dostavili, isplatio 80% od plaće, obvezan Vam je za preostalih 20% od plaće uručiti obračun neisplaćenog dijela plaće, i taj Vam iznos duguje. Neuručivanje obračuna neisplaćene plaće predstavlja prekršaj poslodavca iz članka 248. st. 1. točka 42. Zakona o radu.

Mi u ovom odgovoru ne možemo ulaziti u pitanja koja se odnose na činjenicu da povećanje plaća iz Kolektivnog ugovora donosi gubitak Domu zdravlja, da ugovorene glavarine s HZZO-om za neke ordinacije nisu dovoljne za sve troškove i sl., jer se radi o pitanjima financijske i organizacijske naravi odnosno problema ugovoranja i drugo, što nema veze s radnim pravom. Međutim, još jednom naglašavamo - navedene okolnosti ne utječu na obvezu poslodavca odnosno pravo radnika na plaću ugovorenu kolektivnim ugovorom. Poslodavac je dužan isplatiti plaću u iznosu koji je određen kolektivnim ugovorom koji ga obvezuje, a sve ostalo treba rješavati s nadležnim tijelima na propisan način.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.