Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Otpremnina kod nepunog radnog vremena

Kako se treba obračunati otpremnina za poslovno uvjetovani otkaz ako je radnik radio u nepunom radnom vremenu, tj. pola radnog vremena?

Što se tiče ostvarivanja prava na otpremninu radnik koji radi nepuno radno vrijeme ostvaruje pravo na otpremninu u visini jedne trećine plaće za svaku godinu neprekidnog rada kod tog poslodavca isto kao da je radio u punom radnom vremenu.

Međutim, obzirom da je plaća za nepuno radno vrijeme, a koja je osnovica za izračun otpremnine, manja od plaće za rad u punom radnom vremenu, to će i ukupni iznos otpremnine biti manji nego da je radnik primao plaću za puno radno vrijeme.

Na primjer, ako radnik radi kod poslodavca neprekidno 12 godina i za nepuno radno vrijeme prima bruto plaću 5.000 kuna, a za puno radno vrijeme bi iznosila 10.000,00 kuna, prilikom otkazivanja ugovora o radu radnik, koji radi nepuno radno vrijeme, imao bi pravo na 4 prosječne mjesečne plaće isplaćene u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu (12/3 plaća) što iznosi 20.000,00 kuna otpremnine, dok bi otpremnina da je radio puno radno vrijeme iznosila 40.000,00 kuna.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.