Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Sporazum o prestanku ugovora o radu

Radim u firmi 3 godine i nedavno mi je ponuđen ugovor sporazumnog prekida radnog odnosa. S obzirom da imam ugovor o radu na neodređeno vrijeme, a sporazum nisam dobila samo ja, koje su posljedice ako ne potpišem?Datum prekida stoji prazan, a na upit zašto to treba potpisati, dobila sam nejasan odgovor.

Prema tome ako ne potpišete ponuđeni sporazum o prestanku ugovora o radu vrijedi Vam postojeći ugovor o radu, a poslodavac ga može otkazati ako ima za to opravdani razlog u skladu sa zakonom.

Također napominjem da Vama kao radniku u pravilu nije korisno prihvatiti sporazum o prestanku ugovora o radu. Naime, ako ne prihvatite sporazum poslodavcu preostaje jedino da Vam da otkaz, u kojem slučaju imate pravo na otkazni rok te otpremninu pod uvjetima utvrđenim zakonom, i eventualno kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.

Također u tome slučaju, otkaz možete osporavati, pa ako nije opravdan dobiti spor i razliku plaća te povrat na posao.

Ako pak potpištete sporazumni prestanka ugovora o radu, ne možete ga osporavati jer je on ugovor koji potpisujete dobrovoljno. Također u tome slučaju nemate pravo na naknadu za slučaj nezaposlenosti, jer je ugovor o radu prestao i Vašom voljom. Dakle, sporazum potpišite ako to i Vama odgovara (ako i Vi želite otići, ili ako Vam poslodavac nudi uvjete koji su recimo povoljniji od onih određenih zakonom i dr.).

Također napominjem da bi u sporazumu o prestanku ugovora o radu morao biti određen dan prestanka radnog odnosa.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.