Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Raskid ugovora o radu i mobbing

Molim vas za savjet kako postupiti u sljedećoj situaciji. Radim po ugovoru na određeno vrijeme. Dala sam zamolbu za sporazumni raskid ugovora s otkaznim rokom od mjesec dana. Poslodavac se ne želi izjasniti da li je prihvatio sporazumni raskid ili ne, mada je od toga prošlo više od 15 dana. Istovremeno mi ne želi isplatiti plaću za prošli mjesec, s prijetnjama odbijanja od plaće nedefinirane štete nastale firmi, mogućim tužbama, neosnovanim optužbama o urotama i sl. Svakodnevno me verbalno zlostavljanje dovelo do potpunog burn out-a, te se bojim fizičkih posljedica. Kako razriješiti situaciju i što mogu učiniti da se zaštitim?

Druga mogućnost koja Vam ostaje je otkaz ugovora o radu, a on je moguć na dva načina- kao redoviti i kao izvanredni otkaz ugovora.

Redovito otkazati ugovor o radu s ugovorenim otkaznim rokom možete samo ukoliko je takva mogućnost izrijekom predviđena u Vašem ugovoru o radu. Naime, odredba članka 116. ZOR-a jasno kaže da se ugovor o radu zaključen na određeno vrijeme može otkazati samo ako je takva mogućnost predviđena ugovorom.

Druga Vaša mogućnost je izvanredno otkazati ugovor o radu što bih Vam i preporučio ukoliko su točni navodi iz Vašeg pisma o verbalnom zlostavljanju odnosno neisplati ili umanjenju plaće. U tom slučaju dužni ste u svom otkazu navesti i dokazati postojanje tog važnog razloga te poštovati rok od 15 dana koji teče od dana saznanja za činjenicu na kojoj se izvanredni otkaz temelji. U slučaju izvanrednog otkaza nema obveze poštivanja otkaznog roka.

Što se tiče drugog dijela Vašeg pitanja mišljenja sam da biste svom poslodavcu odnosno osobi koju je poslodavac imenovao da pored njega ima ovlaštenja za primanje pritužbi radnika (što je obveza poslodavca samo ako je u Vašoj tvrtki zaposleno više od 20 radnika) trebali uputiti pisanu pritužbu. Poslodavac Vam je dužan odgovoriti u roku od osam dana. Ukoliko to ne učini imate pravo na sudsku zaštitu. Svoju pritužbu možete uputiti i inspekciji rada te na znanje sindikatu ako ste član. Iz svog iskustva znam da su se pojedine osobe u slučaju uznemiravanja na poslu obratile i Uredu Vlade RH za ljudska prava. Poslodavac Vam nema pravo na samovoljnu neisplatu ili umanjenje plaće iz bilo kojih razloga pa čak i onda kada bi stvarno bila dokazana šteta nanesena poslodavcu. Umanjenje plaće radi možebitne štete poslodavac može napraviti samo uz Vašu suglasnost. Stoga ako Vam je plaća umanjenja ili neisplaćena bez valjanog razloga i Vaše suglasnosti imate pravo na potraživanje od poslodavca. Ukoliko on tome ne udovolji dobrovoljno ostaje Vam mogućnost zaštite svojih prava putem suda. U svakom slučaju i o ovom problemu možete izvijestiti inspekciju rada koja će u slučaju da se Vaši navodi dokažu pokrenuti i odgovarajući prekršajni postupak.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.