Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Izračun iznosa otpremnine

Sporazumnim ugovorom o prekidu radnog odnosa prestao sam raditi u dotadašnjoj tvrtci. Duljina radnog staža u toj tvrtci mi je bila preko 4 godine. Tvrtka se ugovorom obvezala isplatiti mi otpremninu. S otpremninom su me zatezali do nedavno, kada me nazvala bivša šefica i poručila mi kako ja po zakonu nemam pravo na otpremninu, te mi ju oni neće isplatiti. Zaprijetio sam im sudskom tužbom, jer smo u ugovoru o prestanku radnog odnosa definirali otpremninu (ne i iznos). Kako se izračunava minimalna visina otpremnine i što treba poduzeti ako ju poslodavac ne želi isplatiti?

Iz Vašeg pitanja proizlazi da je raskid ugovora o radu između Vas i poslodavca nastao temeljem sporazuma.

Zakon zaista u tom slučaju ne obvezuje poslodavca na isplatu otpremnine, ali isto tako nije niti zabranjeno ugovoriti otpremninu i u slučaju sporazumnog raskida ugovora o radu.

Dakle, ako se sporazumom o prestanku ugovora o radu utvrdili da će Vam poslodavac isplatiti otpremninu, poslodavac je to i dužan napraviti.

Visina otpremnine utvrđuje se sukladno dužini neprekidnog radnog odnosa kod istog poslodavca (što je u Vašem slučaju četiri godine) i visini prosječne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

Zakonska odredba propisuje da poslodavac ne smije ugovoriti niti odrediti otpremninu manju od jedne trećine prosječne plaće isplaćene u tri mjeseca koja prethode prestanku radnog odnosa i to za svaku navršenu godinu rada kod tog poslodavca.

Sukladno tome Vi imate pravo na minimalno na četiri trećine bruto plaće odnosno jednu bruto plaću i još jednu trećinu.

Napominjem da se radi o zakonskom minimumu, a o tome da li će otpremnina biti veća ovisi kako je to uređeno ugovorom o radu, pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom ako je zaključen kod poslodavca.

Ukoliko Vaš poslodavac ne želi dobrovoljno ispuniti svoju obvezu ne preostaje Vam drugo do svoje pravo ostvariti u sudskom postupku.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.