Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Povratak na novo radno mjesto nakon porodiljskog

Nakon porodiljskog dopusta (koji mi ističe za par dana), pri javljanju za dolazak na posao, rečeno mi je da me sele sa mog radnog mjesta na drugo unutar firme, te da ću dobiti novi ugovor i to s probnim radom od 3 mjeseca. Radim u toj tvrtki skoro 12 godina i to na neodređeno vrijeme. Moje pitanje glasi: Mogu li se žaliti i je li to po Zakonu?

U protivnom (ukoliko izostane Vaša suglasnost) poslodavac može otkazati Vam ugovor o radu ali samo iz Zakonom opravdanih razloga.

Međutim, u Vašoj konkretnoj situaciji poslodavac Vam ne može otkazati ugovor prije isteka petnaest dana po prestanku korištenja rodiljskog dopusta.

Takav bi otkaz bio ništavan. Međutim, nakon proteka tog petnaestodnevnog roka nema zapreke da Vam poslodavac otkaže ugovor o radu i ponudi Vam novi ugovor (naravno na zakonit način).

Želio bih Vam skrenuti pozornost da u tom slučaju niste dužni prihvatiti novi ugovor o radu ali je tada izvjestan prestanak radnog odnosa.

Napomenuo bih još da prema sudskoj praksi (iako ja osobno nisam takvog mišljenja) u Vašem slučaju poslodavac ne može zakonito ponovo ugovoriti probni rad.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.