Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Duljina otkaznog roka

Prijavljena sam na neodređeno i u mom ugovoru o radu piše da mi je otkazni rok prema članku 113. zakona o radu, ali koliko je to dana i da li smijem u tom otkaznom roku iskoristiti godišnji odmor?

- ako je radnik proveo u radnom odnosu kod istog poslodavca neprekidno manje od jedne godine otkazni rok iznosi dva tjedna.

- ako je radnik proveo u radnom odnosu kod istog poslodavca neprekidno jednu godinu otkazni rok iznosi mjesec dana.

- ako je radnik proveo u radnom odnosu kod istog poslodavca neprekidno dvije godine otkazni rok iznosi mjesec dana i dva tjedna.

- ako je radnik proveo u radnom odnosu kod istog poslodavca neprekidno pet godina otkazni rok iznosi dva mjeseca.

- ako je radnik proveo u radnom odnosu kod istog poslodavca neprekidno deset godina otkazni rok iznosi dva mjeseca i dva tjedna.

- ako je radnik proveo u radom odnosu kod istog poslodavca neprekidno dvadeset godina otkazni rok iznosi tri mjeseca.

Radniku koji je kod poslodavca proveo u radnom odnosu neprekidno dvadeset godina otkazni rok se povećava za dva tjedna ako je radnik navršio pedeset godina života, a za mjesec dana ako je navršio pedeset pet godina života.

Gore pobrojani otkazni rokovi vrijede u slučajevima kada ugovor o radu otkazuje poslodavac u slučajevima tzv. redovitog otkaza. Ako je do otkaza došlo radi skrivljenog ponašanja radnika otkazni rokovi se utvrđuju u dužine polovice pobrojanih otkaznih rokova.

Vrijeme provedeno na godišnjem odmoru ne uračunava se u trajanje otkaznog roka što znači da bi se u slučaju ako biste godišnji odmor koristili tijekom trajanja otkaznog roka, dan prestanka radnog odnosa prolongirao za vrijeme provedeno na godišnjem odmoru.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.