Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Izvanredni otkaz radniku na bolovanju

Ima li poslodavac pravo uručiti izvanredni otkaz ugovora o radu radniku koji je na bolovanju?

Što se tiče povezanosti privremene nesposobnosti za rad i otkazivanja ugovora o radu važno je naglasiti da poslodavac ne može radniku otkazati ugovor o radu ako je kod radnika nastupilo privremeno smanjenje radne sposobnosti iz profesionalnih razloga (ozljeda na radu ili profesionalna bolest).

To znači da u drugim slučajevima poslodavac može i za vrijeme trajanja bolovanja radniku otkazati ugovor o radu s tim da mu kod redovitog otkazivanja ugovora o radu u kojem postupku se utvrđuje i trajanje otkaznog roka, otkazni rok ne teče.

Kako kod izvanrednog otkaza ugovora o radu nema otkaznog roka to radni odnos prestaje s danom uručenja odluke o izvanrednom otkazu ugovora o radu.

Ono što je vrlo bitno naglasiti je da u slučaju da smatrate da Vam je poslodavac nezakonito otkazao ugovor o radu (ako se radi o otkazu od strane poslodavca) imate rok od 15 dana da prigovorite odluci jer u protivnom ćete izgubiti pravo da zaštitu tražite sudskim putem.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.