Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Otkaz trudnici zbog stečaja tvrtke

Trenutno sam na porodiljnom dopustu (3,5 mjeseca) i zaposlena sam u tvrtci čije je upravljanje preuzela druga tvrtka. Dio djelatnika je također prešao u tu drugu tvrtku, ali ja nisam jedna od tih (ne po mojoj želji). Ostali djelatnici koji također nisu prešli u drugu tvrtku dobili su otpremnine koja i mene čeka - tako barem tvrde u kadrovskoj. Otpremninu bih, po njima dobila u trenutku povratka s porodiljnog. No, kako će moj povratak biti sigurno kasnijeg datuma od datuma gašenja prve tvrtke zanima me kakve su točno njihove obaveze. Da li je realno očekivati da će mi isplatiti otpremninu tik prije gašenja ili oni tu obavezu imaju i nakon gašenja tvrtke?

Međutim u slučaju otvaranja stečaja otkaz se može izjaviti i radnici za vrijeme trudnoće odnosno korištenja porodiljnog dopusta, jer se radi o posebnom otkaznom razlogu prema Stečajnom zakonu.

Ukoliko bi dakle bio pokrenut stečajni postupak i radi tog razloga otkazan ugovor o radu, u tom trenutku nastupila bi i obveza utvrđivanja i isplate pripadajuće otpremnine. To znači da se ne može otkazati ugovor o radu pa samim time i isplatiti otpremnine radi otkaza ugovora o radu sve do otvaranja stečaja.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.