Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

'Udebljajte' svoj posao

U Hrvatskoj postoji više od 2 milijuna korisnika Interneta. S druge strane, tek nešto više od 500 tvrtki pruža mogućnost online trgovine.

'Udebljajte' svoj posao

Ako imate tvrtku, nesumnjivo mnogo vremena provodite radeći i nemate vremena za tjelovježbu. Američka tvrtka Manta provela je istraživanje među malim poduzetnicima i čak 44% njih izjavilo je kako su 2010. godine imali zdravstvenih problema, jedan od tri ispitanika sada vježba znatno manje, a njih 22% ističu kako su se njihove prehrambene navike pogoršale što je dovelo do debljanja.

Problem: umjesto da se bave rekreativnim trčanjem, poduzetnici trče za poslom. Tako 63% ispitanika u navedenom istraživanju ističu kako rade više od 40 sati tjedno, dok njih 20% na poslu provodi više od 60 sati tjedno.

Zapanjujuće činjenice

Dok se tijelo deblja, posao mršavi. Jedno američko istraživanje pokazalo je iznenađujuće podatke: manje od 10% malih tvrtki u Americi prodaje svoje proizvode i usluge online. S druge strane, prošle godine je online potrošnja u Americi narasla za 15% u odnosu na 2010. godinu, dok je 'klasična' potrošnja narasla za svega 3-4%. Najveći dobitnik ove priče bio je, očekivano, Amazon.

Što je s nama u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj je online prodaja usluga i proizvoda nedovoljno razvijena. Potražnja je još uvijek veća u odnosu na ponudu – Hrvatska ima više od 2 milijuna Internet korisnika, a prema podacima iz lipnja prošle godine, tek nešto više od 500 trgovaca nudi mogućnost online kupovine. U web trgovine do sada su najviše uložili trgovački lanci.

Dva su razloga zašto je tako: manjak informatičke pismenosti i neznanje. Naime, mnogi poistovjećuju 'web stranicu' i 'online trgovinu', a to nije isto. Online prodaja podrazumijeva mogućnost kompletne ponude i potražnje tvrtke, s mogučnošću direktnog pregledavanja, naručivanja, plaćanja i isporuke.

Zar mi se isplati baviti web prodajom?  

Svakako. Na svjetskoj razini na kupnju preko interneta odlučilo se 857 milijuna ljudi tj. 86% svih korisnika Interneta, a broj kupaca u posljednje dvije godine porastao je za 40%. U prvom tromjesečju 2008. godine online trgovina u Hrvatskoj dosegla je 5,7 milijardi kuna.

U prošloj godini je kroz e-trgovinu, prema podacima IDC Adriaticsa, na hrvatskom tržištu ostvaren ukupni promet od 750 milijuna dolara, što je za 28% više u usporedbi s 2006. godinom. Od toga na veleprodaju otpada 655 milijuna dolara, dok su građani napravili promet od 95 milijuna dolara.

Brojka bi vjerojatno bila i veća da svaka online kupovina iz inozemstva, koja se isporučuje poštom, ne podliježe visokim carinskim ograničenjima (dozvoljeni iznos za uvoz poštom je 160 kuna dok prilikom fizičkog prelaska graničnog prijelaza možete uvesti robu u vrijednosti do 1.000 kuna po osobi).

Ulaskom u Europsku uniju kupcima će biti omogućen veći izbor kupovine putem web-a pod povoljnijim uvjetima. To znači da će se domaće tvrtke suočiti s jakom konkurencijom - krajnje je vrijeme za pozicioniranje na online tržištu. (M.M.)

*Ovaj tekst objavljen je u newsletteru portala MojPosao - registrirajte se i prvi saznajte zanimljive informacije u cijelosti. 
 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.