Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Elementi dobrog govora

Dobri govornici nisu samo talentirani već i ljudi koje je vježba dovela do savršenstva.

Elementi dobrog govora

Nije lako držati govor, prezentaciju ili predavanje, ali nije niti nemoguće. 

Dobar uvod

O čemu želite govoriti? Odaberite temu koja vas zanima, u koju ste dobro upućeni i o kojoj možete govoriti kratko, jasno i precizno. Kritički promislite o tome hoće li tema zanimati i vašu publiku. Ako je tema neizbježno dosadnjikava 'razbijte' je zanimljivim ili neobičnim činjenicama koje će privući pažnju publike.

Dobro promislite o uvodnoj rečenici. Dobar uvod vrlo je važan i nemojte ga prepustiti slučaju. Čak i ako je vaš govor tek za tjedan dana, ako vam je u međuvremenu pala na pamet dobra uvodna rečenica, obavezno je zapišite.

Dobar uvod u govor može biti i pitanje koje predstavlja uvod u temu. Ako postavljate pitanje, pričekajte i odgovor publike. Na taj način pokazujete da vam je stalo do njihove prisutnosti, ali i mišljenja. Kada potičete interakciju na ovaj način, imajte na umu da ona ne smije trajati predugo kako ne biste već na samom početku izgubili nit.

Informativna srž

Glavni i najvažniji dio vašeg govora mora biti potkrijepljen činjenicama koje su dobro istražene, ako je riječ o ozbiljnoj temi. Ako je govor ležernije prirode, pobrinite se da bude upotpunjen zanimljivim kratkim pričama ili anegdotama koje će vjerno ilustrirati što želite reći.

Važno je da govor ne bude dulji od 20 minuta. Čak i najzanimljivija tema može podbaciti ukoliko govor traje predugo. Vodeći računa o maksimalnom trajanju govora, imajte na umu i koliko podataka namjeravate iznijeti. Previše informacija u kratko vrijeme može biti zamorno kao što i premalo informacija u dugom govoru može djelovati dosadno. Važno je naći pravu mjeru.

Inspirativan zaključak

Uvodno ste publici predstavili temu o kojoj govorite. Zaključak bi trebao biti sažetak onog o čemu ste govorili, ali treba sadržavati i zaključnu misao – utisak koji želite ostaviti na svakog pojedinca u publici.  

Kako iskomunicirati poruku?

Tijekom vašeg govora nitko ne smije zaspati ili dosađivati se. Pažnju publike možete privući načinom na koji pričate. Možete pričati odmjerenim tonom, ali s vremena na vrijeme neke rečenice izgovorite glasnije, a druge tiše. Dinamika glasa vrlo je važan faktor u privlačenju pažnje.

Kontakt očima još je jedna stvar koju ne smijete zanemariti: gledajte u oči ljude kojima se obraćate. Nemojte gledati u pod, zid, prezentaciju. Gestikulirajte i na taj način dodatno naglasite važnost onoga o čemu govorite. (M.M.)

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.