Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Jutarnja rutina 'ubija' kreativnost

Sve što radimo na početku dana odražava se na našu kreativnost tijekom dana.

Jutarnja rutina 'ubija' kreativnost

Zvoni alarm. Početak je još jednog radnog dana. Ustajete, jurite pod tuš, oblačite se i izlazite van iz kuće ili stana. To je već rutina o kojoj ne razmišljate previše. Pa ipak, vaš krvni tlak raste pod utjecajem stresa. Sjedate u ured. Brzo prolistate novine – pune su uznemirujućih priča i negativnih vijesti. Crna kronika, gospodarska kriza, afere… Ispijate šalicu kave i bacate se na posao, spremni kreativno riješiti problem koji se nalazi pred vama.

Sretno s tim.

Nekoliko studija osvijetlilo je činjenicu koja nam je intuitivno dobro poznata: naša jutra suprotna su onome kako bi početak dana trebao izgledati, ukoliko tijekom dana želimo biti vedri, kreativni i otvoreni za nove ideje. Uzmite za primjer svoje buđenje: vjerojatno ustajete iz kreveta dok se još niste u potpunosti razbudili. To znatno utječe na vaše funkcioniranje i kreativnost tijekom dana.

Gužve u prometu, naguravanje s ostalim putnicima u javnom prijevozu sigurno ne pomaže. Kortizol, hormon stresa, oštećuje mijelin, supstancu koja štiti naše moždane ćelije. Šteta na mijelinu usporava brzinu signala između neurona, a to umanjuje mogućnost za 'Eureka!' trenutke.

Iako je korisno biti informiran i znati što se događa u svijetu, ponekad je zaista bolje ostaviti novine ili portale po strani dok ne završite svoj posao. Studija nedavno objavljena u časopisu Psychological Science pokazuje da ljudi su, koji gledaju video isječke koji ih čine tužnima, manje sposobni kreativno riješiti problem. Pozitivno raspoloženje povećava 'kognitivnu fleksibilnost' dok negativno sužava naš mentalni horizont. Dio zbog kojeg su se ispitanici spomenutog istraživanja najlošije osjećali bila je - vijest o potresu.

Jedino što većina nas ujutro ispravno  radi zapravo je samo ispijanje kave. Kofein nas razbuđuje i povećava razinu dopanina u mozgu, neurotransmitera koji utječe na motiviranost i dobre ideje prepoznaje kao nagradu. (Nikotin ovo također postiže, ali cigarete ozbiljno štete zdravlju).

Dakle, kakva bi trebala biti naša jutra?

Ako želite maksimalizirati svoj kapacitet kreativnosti i kreativnog rješavanja problema, vaš alarm trebao bi zvoniti nekoliko minuta ranije. To će vam dati priliku da neko vrijeme u krevetu ležite budni i pustite da vam misli lutaju (nije loše imati pri ruci papir i olovku za slučaj da vam padne na pamet zaista odlična ideja). Za vrijeme tuširanja ostanite malo dulje pod toplom vodom kako biste oslobodili misli orijentirane na predstojeće zadatke („Što ću reći na tom sastanku u 9 sati?“). Svaki put kad poželite gunđati ili vikati zbog gužve u prometu, duboko udahnite. To će vas umiriti.

A jednom kada dođete u ured, popijte šalicu kave ali, nakon toga sjednite za računalo i nemojte pregledavati vijesti već radni dan započnite s nekim video isječkom koji će vas nasmijati. Studija koju smo u tekstu već spomenuli, pokazala je kako je upravo ovo video koji je ispitanike najviše oraspoložio. Je li i vas? (M.M.)

Izvor: Ideas time

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.