Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Preuzimate ambiciozan projekt? Budite iskreni!

Nigdje vas neće dovesti umanjivanje ili banaliziranje težine zadatka.

Preuzimate ambiciozan projekt? Budite iskreni!

Poduzetnici se svakoga dana suočavaju s izazovima, rizicima, preuzimanjem inicijative. Iako je sve to poželjno u širenju poslovanja i pozicioniranju na tržištu, budimo iskreni: uvijek su u pitanju teški projekti, prepuni nepoznanica, čiji uspjeh ovisi o zahtjevnim ljudima koji će (ili neće) taj projekt učiniti uspješnim u praksi.

Pa što onda većina poduzetnika radi prije nego što pristupe ambicioznom projektu? Obično se pretvaraju da je u pitanju jednostavan zadatak. Na taj način poriču neizvjesnost i strah od neuspjeha, pokušavaju potaknuti optimizam kod zaposlenika i izgovaraju fraze poput: „Biti će zabavno/zanimljivo.“ Ili „Ako ovo uspijemo, to će biti velika stvar za naše buduće poslove/tvrtku.“

Ovo je dobronamjerno, ali pogrešno. Zašto?

Nije istinito.

Osim ako ljudi, koji rade za vas, nisu glupi, znati će da je u pitanju zadatak koji nije nimalo jednostavan. U vrlo kratko vrijeme svi će uočiti barem nekoliko ključnih problema ili nedostataka vašeg master plana i zbog toga će postati nervozni.

Kada se prema ovakvoj situaciji postavljate kao da je u pitanju ‘zabavan piknik’ šaljete poruku da je u pitanju nešto jednostavno – dakle, ili lažete ili dosta ne shvaćate u što se upuštate. A nijedno nije dobro.

Puno je bolje iskreno objasniti sebi i zaposlenicima da je u pitanju težak, opsežan i 'jeziv' zadatak. Osim toga, ako iskreno kažete kako stvari stoje, ljude motivirate da se prihvaćanjem tog izazova dokazuju i profesionalno usavršavaju. To svatko želi. Povrh toga, ako ste iskreni, i vi ostavljate dojam osobe koja zna što radi.  

Projekt se može izjaloviti.

Ako radite softver prema rigoroznom rasporedu, nećete biti ni prva ni zadnja tvrtka koja je probila rok. Ako pokušavate kreirati novi proizvod, nešto potpuno drugačije, gotovo sve može poći krivo. Ako ništa drugo, posao će biti jako težak. Ali ako ga predstavite kao nešto što nikako ne može propasti, a stvari pođu po zlu, svi se osjećaju glupo i nemoćno. A tada nisu u stanju popraviti ni manje, rješive, popratne problem ili nuspojave.

Prokockali ste priliku.

Ako svjesno i argumentirano izjavite da je u pitanju zahtjevan zadatak, njegovo izvršenje će predstavljati ogromno postignuće, čiji uspjeh zaslužuje slavlje. Ali ako se prema njemu postavite kao da je u pitanju ‘svakodnevni posao’, uskraćujete sebi i svojim zaposlenicima uživanje u zasluženom uspjehu, a to nije lijepo niti produktivno.

Veliki izazovi – oni koji iscrpe ali ne unište ljude – grade posao i reputaciju tvrtke. Ali jednako tako mogu ojačati moral i angažman cijelog tima ako iskreno kažete koliko su ti zadaci teški, ali uzbudljivi. Onaj tko se popeo na Mont Everest sigurno za to nije dobio inspiraciju u šetnji parkom. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.