Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Stvari koje moramo prestati raditi

Ne treba čekati početak nove godine da bismo donijeli mudre odluke koje će nam uljepšati ili olakšati život.

Stvari koje moramo prestati raditi

Ponekad je mudro napraviti odmak od svakodnevice i zbrojiti dojmove. To može biti tijekom godišnjeg odmora jer obično tada opuštenije i racionalnije možemo sagledati ‘kaos’ u kojem svakodnevno živimo. Ipak, mnogi ljudi konstatiraju činjenice, a malo njih zaista odluči promijeniti stvari koje im kompliciraju život. Evo nekoliko stvari koje biste mogli izbaciti iz svakodnevice i tako je poboljšati:

1) Mail nije toliko hitan 

Svaki stručnjak reći će vam da mailove provjeravate u pravilnim razmacima, recimo svakih 90 minuta, umjesto da bjesomučno klikćete Send/Receive svakih par minuta. Toga se gotovo nitko ne pridržava no, prava je istina da 90 minuta nije puno i da ‘svijet neće propasti’ ukoliko nekome ne odgovorite iste sekunde već onda, kada za to imate predviđeno vrijeme. Na taj način i sami ćete se moći koncentriramo posvetiti poslu, odraditi ga brže i bez konstantnih ometanja. 

2) Vodite brigu o kvaliteti 

Kada ne ispunite obavezu, osjećate krivnju i stres, makar bile u pitanju sitnice. Umjesto što pokušavate udovoljiti mnogim ljudima i opterećujete se neuzvraćenom kavom ili telefonskim pozivom, važnim ljudima u svom životu posvetite kvalitetno vrijeme. Ukoliko se niste vidjeli s prijateljima jer niste imali vremena, radije okupite društvo i dogovorite cjelodnevno druženje, umjesto da pet susreta pokušate nagurati u jedan jedini dan kada ste slobodni.

3) Čitanje iritantnih stvari 

Počinjete dan čitanjem svih novina, pregledavanjem svih portala i sve to s ciljem da budete informirani? Ponekad nam upravo količina loših vijesti od ranog jutra može upropastiti raspoloženje (i dan), a da toga često nismo niti svjesni. Umjesto što jutra započinjete upijanjem informacija koje su negativne ili beskorisne za vaš posao, dan radije započnite šalicom kave i zabavnim sadržajem koji će vas nasmijati.

4) Besmisleni poslovi

Ambicije i želja za napredovanjem su uredu. Ali prihvaćanje izazova većih nego što možete podnijeti – nije. Budite realni prema sebi i svojim kapacitetima. Radite stvari koje vas vesele, kvalitetno i s mjerom. Preuzimanje opsežnih poslova na koje vas nitko ne tjera, a kojima niste dorasli, samo će vam bespotrebno zakomplicirati život, a posao koji volite pretvoriti u noćnu moru.

5) Ne komplicirajte jednostavno 

Razvijanje najboljeg proizvoda ili projekta na svijetu malo znači, ako nemate kupce koji ga ne žele. Uštedite si vrijeme i nemojte izmišljati nemoguće. Bez obzira što je lijepo težiti nečemu boljem i većem, uvijek za to morate imati dobru podlogu. Kasnije bi vam moglo biti žao potrošenog vremena i novca.

Izvor: Harvard Business Review 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.