Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Što treba sadržavati dobar poslovni plan?

Bez obzira na to jeste li na početku pokretanja poslovanja ili ste već iskusan poduzetnik potreban vam je kvalitetan poslovni plan.

Što treba sadržavati dobar poslovni plan?

Njime ćete definirati poslovne ciljeve svoje tvrtke te lakše privući poslovne partnere i investitore, a rukovodstvo i zaposleni znat će što se od njih očekuje.  

Prednost dobro razrađenog poslovnog plana jest i lakše dobivanje kredita jer banke radije kreditiraju tvrtke koje imaju precizan poslovni plan.

Realno i objektivno

„Poslovni plan prikazuje se na različite načine. Za jedne može biti dokument od 50-ak stranica u kojem je sadržan financijski plan kompanije za petogodišnje razdoblje, za druge može predstavljati nacrt, ideju ili prototip. Može biti i samo koncept jer današnje brzorastuće tehnologije i start-up inicijative ne gube vrijeme na dugoročne planove.

Poslovni plan trebao bi realno sagledavati sve potencijalne troškove i okolnosti koje mogu utjecati na poslovanje. Morao bi sadržavati lokacijske, tržišne, tehnološke, financijske, ekološke i podatke o ljudskim potencijalima. Opis poslovne ideje treba biti jasan i objektivan uz opis osnovnih motiva za njezinu realizaciju.

Bitno je pridodati analize i istraživanje tržišta, bilo kroz konkurenciju ili upitnike potencijalnim kupcima.

Važnost prezentacije

Prezentacija je važna kako biste svoju poslovnu ideju jasno i uvjerljivo demonstrirali potencijalnim zainteresiranim stranama. Prezentacija može podrazumijevati konverzaciju u kombinaciji s vizualnim demonstracijama. Bolje je koristiti kratku Power Point prezentaciju koja će, osim poslovnog plana, uključivati i financijske pokazatelje (kratke tablice i izračune).

Postavljanje pravih pitanja (na primjeru internetske stranice) 

  • Koji su vaši glavni izvori prihoda?
  • Hoćete li ostvarivati prihode putem članstava?
  • Kolika je cijena članstva i koliko treba biti članova da se pokriju troškovi?
  • Uređujete li sami stranice ili ćete uključiti druge stručnjake iz tog područja?
  • Koliko bi vas to koštalo?
  • Kako ćete zainteresirati druge da se oglašavaju na vašim stranicama?
  • Koje proizvode i usluge želite reklamirati na vašim stranicama?
  • Kolika je potrebna posjećenost stranice da bi ih zanimala objava?


Jednako tako, poslovni plan mora imati jasne, precizne ali sažete informacije iz kojih je sve jasno. Previše informacija i podataka bez točno definiranog cilja neće biti od koristi.

Poslovni plan treba predstavljati proces planiranja poslovanja, a poslovnu ideju oblikovati i pretvoriti u smislenu cjelinu kojom se može komunicirati sa zainteresiranim stranama (poslovnim partnerima, budućim klijentima i zaposlenicima).

Izvor: business.hr   

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.