Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Evo što vas o poslu može naučiti "Kum"

Osim što je kultni film, mnogi će vam reći da je "Kum" film iz kojeg možete naučiti niz korisnik lekcija.

Evo što vas o poslu može naučiti "Kum"

Tako Krunoslav Ris sa Zimo portala donosi sedam poslovnih lekcija koje se mogu primijeniti na bilo koji posao, a koje donosi upravo ovaj klasik.  

1) Napravite im ponudu koju neće moći odbiti.

Uz odličnu ideju koju smislite za klijenta, idejno rješenje, možda prototip s kojim ih možete oduševiti, svakako im pokušajte ukazati koji problem im rješavate.

2) Dok ručate, ne razgovarajte o poslu.

Ovo je stvarno dobar savjet. Osim što do kraja nećete biti fokusirani na hranu, postoji velika mogućnost da iznošenjem problema zagorčate ručak svima prisutnima. Ostali članovi obitelji ne moraju znati da imate probleme s tvrtkom / zaposlenicima / konkurencijom. Neposredno vam ne mogu pomoći pa stvarno nema smisla da ih zamarate.

3) Nikad ne pokazujte emocije. Nek’ konkurencija izgubi hladnokrvnost.

Jako je teško ne odreagirati emotivno kad vam netko od bliskih suradnika zabije koplje u leđa. Također, još je teže ne pokazati osjećaje kad vas konkurencija tapša po ramenu, a ‘zmije’ koje su prije nekoliko mjeseci prešle kod njih, spremaju vam vješala samo zato što pate od kompleksa manje vrijednosti, kuju igrice, obilaze vaše klijente, prodaju vaše poslovne modele, vrbuju vaše dobre zaposlenike puneći im uši s kojekakvim neistinama i lažima preko gtalk-a, facebooka i sl.

Kada emotivno reagirate, tad ste najranjiviji te da ste skloni nerazboritim odlukama koji vam dugoročno mogu donijeti veliku štetu.

Kad vam se dogodi ovako nešto, odmaknite se malo. Razmislite o mogućnostima prije bilo kakve reakcije. Bilo kakva nagla reakcija samo će nahraniti one koji vam ne žele dobro. Najbolje ćete napraviti ako se pritajite i sačekate svojih pet minuta. Zapamtite, ‘osvete je jelo koje se servira hladno’.

4) Inzistirajte da čuju lošu vijest odmah!

Nema odgađanja za loše vijesti, čim prije čujete nešto loše prije ćete moći odreagirati i baciti se na rješavanje problema. Problem neće nestati sam od sebe, ne može ga se dugotrajno gurati pod tepih jer ćete se samo spotaknuti o tu hrpicu. Dakle, skupite snagu, hrabrost, i ostalo što vam treba i krenite hrabro u rješavanje problema.

5) Samo posao, ništa osobno.

Treba jasno odijeliti prijateljstvo i posao od kojeg živite. To mora postati jasno i vama i toj osobi koja vam treba nešto odrađivati.

Jer ako on ne zadovolji vaše visoke kriterije, tj. kriterije vašeg klijenta, suočit ćete se s gubitkom i klijenta i posla, a najvjerojatnije i prijatelja. Zato i treba odijeliti posao i privatni život, jer često nećete biti u stanju (emotivnom stanju) reći prijatelju da je uništio posao i da mora raditi ponovno jer neće biti plaćen.

Bolje se držite nekog freelancera ili nekog trećeg kojemu možete jasno postaviti uvjete suradnje, a prijatelje imajte za zabavu.

6) Držite prijatelje blizu, ali neprijatelje (konkurenciju) još bliže.

I ovo je istina, prijateljske firme koje vam nisu direktna konkurencija će vam uvijek biti drage :). One vam nisu na radaru, možete biti opušteni s njima, raditi zajedničke projekte i sl.

S konkurencijom treba biti pažljiv, u rukavicama, sa smiješkom. Nemojte pokazivati da vam je teško jer će vas pojesti, nemojte se praviti da vam je super jer će vam pokušati zagorčati život. I s njima se družite, ali oprezno. O planovima za budućnost, idejama, i projektima ne govorite! Niti ih se tiče, niti takve stvari trebaju znati. Nikad ne znate kome mogu prodati vašu ideju pod svoju.

Ali to ne znači da ne ispipavate što oni rade, čime se bave itd… Nevjerojatno je koliko su ljudi koji su postigli neki manji uspjeh puni sebe i koliko su vam toga spremni otkriti čak na najobičnijoj kavi.

Ako ste vlasnik tvrtke, nemojte govoriti ružno o vašim zaposlenicima, jer takvim tračanjem govorite ružno o sebi.

7) Ne razgovarajte ni s kim o poslu izvan vaše tvrtke/obitelji.

Sto puta sam izložio nekakvu ideju u nekom društvu, što planiramo napraviti, samo da se pohvalim koliko sam pametan što sam smislio tako nešto. Paralelno dok sam si hranio ego, ispadao sam strahovito glup jer sam ljudima, koji su imali mogućnosti, dao ideju koju su izrealizirali.

Najbolji primjer je Online – Belot koji smo svojedobno napravili za Facebook. Napravili smo kompletan koncept multiplayer igre, uložili gomilu truda, energije i novca u projekt. Paralelno smo angažirali marketinšku kuću koja je slala prezentacije tražeći za nas sponzore za igru.

Jedna je takva naša prezentacija s objašnjenim poslovnim modelom, skicama, mockapima završila u renomiranoj firmi. Nekoliko mjeseci nakon što smo pokrenuli projekt i bili pred izlaskom na tržište pozvali su nas na razgovor. M smo, još kao mlada firma, u euforičnom stanju odletjeti kod njih nadajući se da će nas obasuti lovom.

Za vrijeme sastanaka smo im rekli što još planiramo napraviti, koje su mogućnosti, itd… ekipa je sve to fino uredno zapisala. Na kraju sastanka su nam rekli da su dobili prezentaciju od neke firme i da su oni odlučili to napraviti. Naravno da su napravili, bolje nego mi. Imali su sredstva i ljude. Kolega i ja smo doživjeli blaži moždani udar. Kao da nas je netko polio s kantom vode, pretvorili smo se u magarce… Naš projekt je neslavno propao, oni su nas pojeli, lovu koju smo investirali nikad nismo vratili na tom projektu.

Pouka: šutite! I tako skroz do kraja projekta. Tek ako potpišu, možete pričati dalje.

Izvor: Zimo

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.