Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Životopis od ‘Ž do A’ u 80 natuknica! (1. dio)

Potraga za poslom je stresna, a konkurencija velika. Stanje na tržištu rada poslodavcima omogućava veliki priljev prijava za posao i lakši odabir. Vi možete biti njihov izbor.

Životopis od ‘Ž do A’ u 80 natuknica! (1. dio)

Kada tražite posao, morate biti otvoreni i optimistični. Nitko ne kaže da je to jednostavno, ali nije nemoguće.

Optimizam ne podrazumijeva smješak na licu (kada vam do smješkanja nije), već otvorenost da isprobate nove mogućnosti. Npr. ako nikako ne možete pronaći posao u svojoj struci, pokušajte sa srodnim zanimanjima. Ili isprobajte nešto potpuno drugačije.

Možete raditi puno više stvari nego što mislite – dobro proučite svoje kvalifikacije, vidjet ćete da su korisne i u mnogim drugim zanimanjima. Dapače, vaša (drugačija) struka može vam biti samo prednost, a neke kvalitete su pak nevezane uz vaše zvanje (npr. kreativnost, točnost i sl.).

Sve počinje kvalitetnim životopisom. A prilikom pisanja životopisa treba uzeti u obzir 80 stvari. Da, 80!

1) Promislite, tko će čitati vaš životopis?

Sadržaj životopisa prilagođavate ovisno o procjeni tko bi ga mogao pročitati. Ako znate da će ga najprije pročitati neki HR stručnjak, navedite sve važne informacije koje vas čine kvalificiranima za posao. Ako životopis šaljete izravno poslodavcu, možete biti određeniji i iznijeti konkretna (specifična) postignuća.

Ipak, imajte na umu da životopis uvijek mora biti sažet i vrlo precizan kako bi osoba, koja ga čita, u što kraćem vremenu dobila što više korisnih informacija o vama.  

2) Uključite detalje koji zanimaju čitatelja

Dobro proučite što tvrtka traži od budućeg zaposlenika. Zatim promislite koje od tih kvalifikacija vi posjedujete. To mora biti uključeno u vaš životopis.

3) Neka vaš životopis bude kratak i izravan

Niste jedini koji se javlja na ovaj oglas što znači da će poslodavac čitanju vašeg životopisa posvetiti jako malo vremena. Pretpotstavite da će za vas izdvojiti najviše jednu minutu, a sada svoj životopis prilagodite toj pretpostavci i zamolite prijatelja ili člana obitelji da ga pročita. Neka vam kaže što je uspio uočiti gledajući vaš životopis jednu minutu. Ako vas odgovor ne zadovoljava, ‘izbrusite’ životopis još malo.

4) Argumentirajte svoje kvalitete!

Da, uredu, timski ste igrač, kreativni, točni, pouzdani…dokažite to jer ove riječi same po sebi ne znače ništa. Za svaku kvalitetu koju navedete trebali biste barem u jednoj rečenici (kao dodatnu natuknicu) navesti zašto to tvrdite. Npr. ako ste pouzdani, vjerojatno vam je bio povjeren neki važan zadatak (bilo da vam je povjeren od strane profesora ili prijatelja poduzetnika, poslodavca).

Vaše kvalitete nemaju nužno veze s radnim iskustvom. Dakle, možete ih pobrojati i dokazati čak i ako još uvijek niste pronašli (prvi) posao. Zato je toliko važno biti ‘otvoren’ prilikom pisanja životopisa – nemojte ništa isključiti samo zato jer mislite da ‘nije važno’, ako nije vezano uz radno iskustvo!

5) Koji su vaši prioriteti? 

Kakav posao želite? S kojim ciljem? Je li to novac ili napredovanje? Dugoročno ili na određeno vrijeme? To su pitanja na koja morate znati odgovore prije potrage za poslom.

6) Dajte si vremena

Sastavljanje kvalitetnog životopisa nije posao od ‘5 minuta’. Napravite skicu rubrika. Pažljivo odaberite predložak koji najbolje odgovara sadržaju vašeg životopisa. Odaberite font i veličinu slova. Cilj je da životopis u konačnici izgleda skladno, pregledno i čitko.

7) Istražite web

Ako životopis sastavljate prvi put, korisno je informirati se. Potražite primjere životopisa online, proučite savjete – možete prikupiti odlične ideje koje će vam pomoći da sastavite što bolji životopis.

8) Provjerite sve informacije - dvaput! 

Greške se mogu potkrasti svakome, to je normalno, ali nije profesionalno poslati životopis poslodavcu prije nego što ste barem dvaput provjerili pravopis i gramatiku. Obratite pažnju na točnost osobnih podataka.

9) Odlučite se za taj posao 

Možda u današnje vrijeme zvuči neobično savjet ‘prije nego što pošaljete životopis, razmislite želite li stvarno taj posao’. Ipak, loša ekonomska situacija ne bi smjela učiniti ovo pitanje manje važnim. Na posao otpada osam, a nerijetko i više sati, dnevno. Vrlo je važno da radite u ugodnoj sredini, a ne negdje gdje će biti ugroženo vaše fizičko i psihičko zdravlje. Nažalost, ljudi to obično shvate prekasno.

10) Prijava na više natječaja 

Danas malo tko ima luksuz birati, ali nećete ništa postići odlaskom u drugu krajnost i prijavljujući se na sve moguće oglase. Naravno da se možete javljati za poslove za koje se niste školovali, ali morate argumentirati da ste ih u stanju obavljati jednako kvalitetno kao i kandidati koji su u potpunosti kvalificirani. 

 

Izvor: inspirationfeed 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.