Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Petina ispitanika zna plaću kolega, a samo 9% zna koliko zarađuje šef

Većina (63%) bi htjela znati plaće svih kolega, dok bi plaće kolega na višim pozicijama htjelo znati 17% ispitanika. Petina ispitanika (20%) nezainteresirana je za plaće svojih kolega, a jedan od ispitanika komentira da bi ga 'informacija o plaćama kolega frustrirala jer tvrtka nema jasnu politiku visine plaća'.

Petina ispitanika zna plaću kolega, a samo 9% zna koliko zarađuje šef

Petina ispitanika zna plaću kolega, a samo 9% zna koliko zarađuje šefPodatak o visini plaće često spada u poslovnu tajnu, ali kažu da je zabranjeno voće najslađe. Portal MojPosao istražio je na više od 300 ispitanika koliko njih bi voljelo znati plaću nadređenog ili kolega te iz kojih razloga.

Saznanje o plaći kolega utječe na motivaciju i produktivnost

Čak petina ispitanika (20%) zna plaće svih kolega iz tvrtke, dok ih 40% zna samo plaće kolega s kojima su dobri. Jednako toliko ispitanika (40%) navodi da nemaju nikakvu informaciju o plaći svojih kolega.

Većina (63%) bi htjela znati plaće svih kolega, dok bi plaće kolega na višim pozicijama htjelo znati 17% ispitanika. Petina ispitanika (20%) nezainteresirana je za plaće svojih kolega, a jedan od ispitanika komentira da bi ga 'informacija o plaćama kolega frustrirala jer tvrtka nema jasnu politiku visine plaća'.

Motivaciju i produktivnost na poslu može podići i informacija o plaćama kolega – smatra 46% ispitanika, dok ih se 22% ne slaže, a 32% ne razmišlja o tome.

Kada bi saznali da kolega radi isti posao kao i oni, ali za značajnu veću plaću, gotovo polovica ispitanika (49%) pokušala bi saznati razloge razlike u plaći direktno od kolege. Visokih 42% ispitanika zbog te razlike u plaći tražilo bi povišicu, a 38% svom bi nadređenom zamjerilo tu nejednakost. Ignoriranje bi 'prakticiralo' 9% ispitanika, dok bih ih 4% zamjerilo kolegi koji ima veću plaću, a radi isti posao kao i oni. 

Iako traženje povišice nije uvijek ugodno, 58% ispitanika navodi da njihova nelagoda ovisi o situaciji, a 28% ispitanika priznaje da im nije ugodno tražiti povišicu. Tek 14% ispitanika je 'hrabro' odnosno nema problema s traženjem povišice.

Većina ispitanika (64%) sretnu bi vijest o povišici podijelila s pojedinim kolegama, dok bi 14% tu vijest podijelilo sa svima. Malo više od petine ispitanika (22%) zadržalo bi tu informaciju za sebe.

Kada je u pitanju smanjenje plaće, 52% ispitanika podijelilo bi tu vijest s određenim kolegama, dok bi ih malo više od trećine (33%) svima reklo da im je plaća smanjena. Za sebe bi tu vijest zadržalo 15% ispitanika.

Osim plaće, većina ispitanika (85%) voljela bi znati i kolike bonuse dobivaju njihovi kolege. Jedan od ispitanika objašnjava zašto je dobro imati uvid u tuđe bonuse: „Transparentnost je poticajna, kriteriji trebaju biti jasni. Treba svima biti jasno i vidljivo što se nagrađuje. Transparentnost ulijeva povjerenje tima, a netransparentnost daje prostora za sabotiranje timskog rada.“

Tek 9% ispitanika zna plaću šefa, a 51% bi, da su  direktori, otkrili iznos svoje zarade

Kada su u pitanje plaće nadređenih, samo 9% ispitanika navodi da zna iznos plaće svog šefa. Iznos plaće svog nadređenog misli da zna 42% ispitanika, dok ih 49% nema taj podatak.

Na pitanje bi li htjeli znati plaću svog nadređenog, visokih 78% ispitanika odgovara potvrdno, a jedan od ispitanika objašnjava: „Želio bih imati informaciju kako bi bio motiviraniji napredovati. Naime u mojoj industriji su relativno male plaće u odnosu na težinu i obujam posla pa bi bilo korisno znati koliko zarađuju oni koji su dulje u industriji kako bi mogao donositi bolje odluke vezane uz nastavak karijere.“

No, da su sami direktori ili vlasnici tvrtki, ispitanici bi bili  podijeljeni oko pitanja otkrivanja plaća zaposlenika – 50% ih je za transparentnost, a 50% smatra da bi  iznosi plaća trebali biti poslovna tajna.

U tom kontekstu, ispitanici bi se jednako ponašali i prema saznanju o iznosu vlastite plaće.  Malo više od polovice ispitanika (51%) bilo bi za otkrivanje svoje plaće, dok bi ih 49% zadržalo tu informaciju za sebe.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.