Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

10 načina kako usrećiti svoj prodajni tim

Ako u svom poduzeću imate tim zadužen za prodaju ili barem jednog prodavača, morate biti svjesni da je to vaš najdragocjeniji resurs.

10 načina kako usrećiti svoj prodajni tim

Evo kako možete osigurati da vaši prodavači budu sretni i produktivni: 

1) Informirajte ih 

Ako unosite promjene u poslovanje (ponudu), a niste o tome obavijestili svoj prodajni tim, riskirate da će vaši zaposlenici ispasti neozbiljni pred klijentima. Nema veće neugodnosti nego kada vam kupac mora objašnjavati kakve nove proizvode vaša tvrtka nudi. 

2) Nemojte im 'vezati ruke'

Vaš prodajni tim trebao bi imati mogućnost ponuditi klijentu najpovoljniju moguću cijenu. Učinite li internetsku prodaju povoljnijom, možda ćete povećati prihod, ali smanjit ćete dobit jer će vaši najbolji prodavači otići. 

3) Ne pretjerujte sa zapošljavanjem 

Nikada nemojte zapošljavati više prodavača nego što vaši prihodi mogu pokriti. Počet će se međusobno natjecati za isti posao što će im onemogućavati normalan rad. Na kraju, vaša će tvrtka djelovati neprofesionalno. 

4) Budite fer s izrazom 'najbolji prodavač'

Nemojte najbolje klijente nužno prepuštati najboljim prodavačima ili samo od njih tražiti da privuku 'kapitalce'. Iako se to isprva čini kao dobra ideja jer dobar prodavač može sklopiti i dobar posao, na taj način nikada nećete stvoriti više 'najboljih prodavača' već ovisite samo o postojećem. I što ćete učiniti ako taj 'najbolji' jednoga dana odluči otići? 

5) Oglašavajte proizvode, a ne brend

Iz prodajne perspektive, oglašavanje orijentirano na brend gubitak je novca. Umjesto toga, osigurajte da svaka prodajna ili marketinška kampanja na neki način bude povezana s proizvodom koji vaši prodavači najčešće prodaju. 

6) Provizije isplaćujte redovito

Čekate li kraj kvartala ili fiskalne godine kako biste platili provizije ili bonuse, razdvajate proviziju od dobrog ponašanja koje je rezultiralo prodajom. Redovite isplate potiču prodavače da još bolje prodaju. 

7) Ne igrajte igrice s kvotama 

Povećavate li svakoga mjeseca prodajnu kvotu kako bi prodavači imali manje šanse za ostvarivanje provizije/bonusa i dajete li najboljim klijentima povlastice 'na račun tvrtke', samo stvarate idealne uvjete za odlazak svojih prodavača. A za njima će, budite sigurni, otići i vaši klijenti. 

8) Podržavajte njihov trud

Omogućite svojim prodavačima resurse pomoću kojih još lakše mogu zaključiti prodaju. Osigurajte im dovoljno informacija, suradnju s kolegama koji se bave financijama. 

9) Prodajne ciljeve držite u okvirima zdravog razuma 

Glupo je postavljati ambiciozne ciljeve kako biste fascinirali top menadžment, a dobro znate da ih prodavači realno ne mogu ostvariti. Jednako tako, glupo je otvoreno hvaliti prodavače koji su sami sebi postavili apsurdno visoke ciljeve, a zanemarivati prodavače koji su si postavili realne ciljeve. 

10) Dajte im vremena za prodaju 

Nemojte svoj prodajni tim opterećivati administrativnim izvještajima i tako im oduzimati dragocjeno vrijeme koje je moglo biti iskorišteno za prodaju. Iako prodavač može sastaviti fantastičan izvještaj, zapitajte se pod koju cijenu to tražite od njega? Želite li stvarno da se vaši prodavači bave 'piskaranjem'? 

Izvor: Inc

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.