Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Je li 'odzvonilo' brošurama?

Brojna poduzeća još uvijek izdaju brošure. Je li to gubitak papira, tinte, vremena i novca?

Je li 'odzvonilo' brošurama?

Goeffrey James piše za "Sales Source on Inc.com", jedan od najčitanijih prodajno orijentiranih blogova i veliki je protivnik brošura koje smatra bespotrebnim troškom. Ako vas muči upravo pitanje tiskanja brošure i niste sigurni je li u pitanju isplativ potez, pročitajte njegove teze - možda vam olakšaju donošenje odluke o tome hoćete li tiskati brošure ili ćete svoje poruke iskomunicirati na kakav drugi (jeftiniji) način? 

1) Suvišne su.

Svaka informacija objavljena u brošuri vjerojatno je dostupna i na internetskoj stranici poduzeća koje je brošuru izdalo. S obzirom na to da se promjene događaju brzo, a informacije mijenjaju još brže, tiskana verzija kad-tad zastari. 

Iako nisam fan niti internetske stranice koja izgleda kao brošura, njezina je prednost što barem jamči dubinu sadržaja (detaljniji izvještaj) i mogu se redovito dopunjavati novim informacijama i pričama. Brošure...ne. 

2) Skupe su. 

Brošuru netko mora napisati, provjeriti, osmisliti njezin vizual, prekontrolirati ga, a tek zatim tiskati, po mogućnosti u boji i na sjajnom papiru. Zatim moraju biti tiskane, uvezene, dostavljene... 

Brošura kao dokument zapravo je proizvod sam za sebe. Istovremeno, to je proizvod koji nitko ne želi kupiti i koji ne jamči povrat uloženog. 

3) Onemogućavaju prodaju. 

Mnogi prodavači misle da su riješili stvar kada im klijent kaže: "Pošaljite mi brošuru." To nije jamstvo da će klijent brošuru zaista i pročitati. Možda vam zapravo samo želi reći: "Pustite me na miru." 

Nažalost, prodavač može pretpostaviti da će se klijent vratiti nakon što pročita brošuru. Ali to se gotovo nikada ne dogodi. Umjesto toga, prodaja gubi mentalnu energiju na 'fantaziranje' o klijentu koji će se vratiti, umjesto da aktivno radi na privlačenju novih klijenata. 

4) Nitko ih ne čita. 

Kada ste posljednji put zapravo pročitali brošuru? Ako ste poput mene, ili ih ignorirate (ako su postavljene negdje gdje sjedite) ili ih bacite u smeće istog trenutka kada vam ih netko na ulici pruži ili kada ih izvadite iz poštanskog sandučića. 

5) Bacaju novac. 

Vjerojatno još uvijek postoje oni koji misle da 'ušminkane' brošure doprinose imidžu poduzeća i prezentiraju ga kao 'ozbiljnog igrača na tržištu'. Ja sam pak sklon vjerovati da brošure nisu ništa drugo nego 'spam' iza kojeg stoji neki brend. 

Živimo u svijetu gdje je potrebno 'dokazati' da si u nečemu dobar. Lijepa brošura samo pokazuje da je kompanija sposobna tiskati brošure i tako 'bacati novac' na trivijalne stvari. 

Izvor: Inc

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.