Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pogreške koje dobri šefovi ne rade

Neovisno o tome koliko su vaše namjere dobre i neovisno o tome koliko iskustva kao poslodavac imate, ako ste šef, radit ćete pogreške i nema razloga da za sebe tražite isprike. Raditi pogreške sastavni je dio života - privatnog, pa tako i poslovnog.

Pogreške koje dobri šefovi ne rade

Postoje dvije klasične vrste pogreški. Ipak, u pitanju su dvije različite vrste. 

Neke pogreške su jednokratni događaji; brzo prepoznate u čemu ste pogriješili, naučite nešto iz toga i to više ne ponavljate. Odlika dobrog lidera je da pogreške ispravlja brzo.

Druga vrsta pogreški daleko je opasnija za 'zdravlje' tvrtke. To je kada pogrešku ne prepoznate i kada kronične pogreške postanu dio vašeg menadžerskog stila, uzrokuju probleme zaposlenicima, tvrtki, a na kraju i klijentima. One vas čine i 'lošim šefom' - a to nikada nije dobro. 

Prema istraživanju o 'lošim šefovima' (da, i to postoji), 65 posto zaposlenika kaže da bi radije odabrali novog šefa nego povišicu.  

Što je 'lošim šefovima' zajedničko? 

Inc je sastavio popis 7 najčešćih pogrešaka koje loši šefovi rade: 

1) Ne znaju komunicirati. 

Informacija je moć koja zaposlenicima omogućava da svoj posao rade brže i točnije. Što je potpunija informacija koju zaposlenik od vas dobiva, brže će shvatiti što želite, prije će to moći izvršiti i kvalitetnije poslužiti kupce/klijente. 

2) Kratkotrajne umjesto dugoročnih mjera. 

Brzi popravci su zadovoljavajući, ali ne traju. Zastanite i uzmite si vremena kako biste došli do srži problema i razvili strategiju kako taj problem riješiti. Činite li manje od toga ne znači da ste problem riješili - samo ste ga odgodili na neko vrijeme. 

3) Ne znaju delegirati. 

Menadžer ne može sve napraviti sam niti bi to trebao pokušavati. Pokušavajući napraviti sve sami ne koristite svoje vrijeme i talent na najbolji mogući način, a istovremeno tratite potencijal vlastitih zaposlenika. Delegirajući posao zaposlenicima ostavljate sebi više prostora za preuzimanje zadataka kojima se morate baviti i činite svoje poslovanje učinkovitijim. 

4) Ne postavljaju ciljeve zaposlenicima. 

Nemojte ostaviti zaposlenike 'u mraku'. Kao šef imate zadatak razviti realne i dostižne ciljeve koji će vaše zaposlenike voditi prema onim rezultatima koji su ujedno i cilj vaše strategije razvoja tvrtke. 

5) Odupiranje promjenama umjesto provođenje promjena. 

Odupiranje promjenama u današnje vrijeme predstavlja strahovit gubitak vremena i energije. Istovremeno, daje prednost vašim konkurentima. Naučite prihvaćati i provoditi promjene u svojoj industriji te svaku novost pretvoriti u svoju korist. 

6) Ne prepoznaju postignuća zaposlenika. 

Puno je toga što možete učiniti kako biste nagradili zaposlenike koji pokazuju dobre rezultate. Primjerice, zahvaliti im za dobro obavljen posao - ništa vas ne košta, a nekome stvarno možete uljepšati dan. 

7) Shvaćaju sve previše ozbiljno. 

Osigurajte onakvo radno okruženje u kojem zaposlenici svakoga dana žele boraviti. To bi trebalo biti ugodno, pa čak i zabavno okruženje u kojem se svi osjećaju ugodno. 

Izvor: Inc

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.