Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Vip alumni: Prilika za poslovno usavršavanje mladih bez radnog iskustva

Program polaznicima omogućava da, tijekom godinu dana rada steknu praktična i primjenjiva poslovna i organizacijska znanja te razviju osobne kompetencije koje će im pomoći u ostvarivanju uspješne profesionalne karijere na tržištu rada

Vip alumni jednogodišnji je program profesionalnog i poslovnog usavršavanja, namijenjen mladim visokoobrazovanim nezaposlenim ljudima. Program polaznicima omogućava da, tijekom godinu dana rada steknu praktična i primjenjiva poslovna i organizacijska znanja te razviju osobne kompetencije koje će im pomoći u ostvarivanju uspješne profesionalne karijere na tržištu rada, a provodi se u suradnji s najboljim Vipnetovim stručnjacima te uključuje rad na konkretnim projektima od strateške važnosti za kompaniju. O ciljevima programa razgovarali smo s gospođom Alis Kaznačić, rukovoditeljicom Upravljanja ljudskim potencijalima Vipneta.

S kojim ciljem Vipnet provodi Vip alumni program i kakvi su dosadašnji rezultati? 

Vipnetova korporativna kultura i poslovna filozofija oduvijek se bazirala na naglašenom ulaganju u razvoj, obrazovanje i usavršavanje vlastitih zaposlenika, kao i u zajednicu u kojoj djeluje. Potaknuti postotkom nezaposlenosti mladih ljudi u Hrvatskoj, svrha programa je mladim i obrazovanim ljudima bez radnog iskustva ponuditi priliku za poslovno i profesionalno usavršavanje. Želimo uspostaviti nove standarde društveno odgovornog poslovanja te pokazati zrelost i napredak koje smo dostigli u 15 godina poslovanja.

Po čemu je Vipnetov program drugačiji od ostalih programa u Hrvatskoj i što on donosi novoga u odnosu na ostale?

Ono po čemu se Vip alumni program razlikuje od ostalih je naglasak na održavanju odnosa. Kandidatima koji završe program Vipnet će i dalje pružati mogućnost za usavršavanje putem besplatnih edukacija. Polaznici postaju dugoročni članovi Vipnetove poslovne zajednice. Osim toga, smatramo da je jedna od komparativnih prednosti našeg programa sama sadržajnost programa te prilika za iskustvo u jednoj od najboljih tvrtki u Hrvatskoj koja godinama stvara imidž upravo na izgrađivanju odnosa s vlastitim zaposlenicima te osiguravanju radnih uvjeta koji zasigurno spadaju među najbolje na ovim prostorima. 

Možete li detaljnije opisati praksu koju polaznici kroz Vip alumni prolaze? 

Vip alumni predstavlja razvojni program koji će polaznicima, osim stjecanja prvog poslovnog iskustva, omogućiti osobni razvoj te nadogradnju stručnih kompetencija u području njihove struke. Program obuhvaća mentorstvo, a u ulozi mentora su iskusni stručnjaci. Polaznici će raditi na usvajanju različitih vještina i kompetencija poput usvajanja komunikacijskih i prezentacijskih vještina, razvoju inovativnosti i kreativnosti, usmjerenosti na ciljeve i rješenja. Polaznici će također raditi na projektu koji je od strateške važnosti za kompaniju. Radno vrijeme za polaznike programa je kao i za ostale zaposlenike, svakodnevno, 40 sati tjedno. 

Tko se mogao prijaviti za sudjelovanje u programu? 

Program je namijenjen mladim, visokoobrazovanim ljudima koji dosad nisu imali prilike steći prvo radno iskustvo. U natječaju smo jasno definirali sve kriterije polaznika kakve smo tražili. Dakle, prijaviti su se mogli državljani Republike Hrvatske, starosne dobi do 29 godina, a koji nisu u radnom odnosu i dosad nisu bili zaposleni u struci, a diplomirali su na diplomskom studiju u 2013. godini kada su stekli zvanje magistra struke u traženim područjima. Pri prijavi na određeno mjesto bili su poželjni završeni smjerovi na fakultetima srodni pozicijama na koje se kandidat prijavljivao. Primjerice, ako je riječ o poziciji mlađeg specijalista za marketing poželjan fakultet je Ekonomski fakultet, smjer marketing. 

Koliko ste kandidata primili ove godine?  

Ove godine primamo 11 polaznika, a uz ispunjavanje formalnih uvjeta natječaja iznimno nam je važna i osobnost polaznika. Tražimo kandidate u kojima ćemo prepoznati usklađenost njihovih osobnih vrijednosti s Vipnetovim korporativnim vrijednostima. Od kandidata tražimo spremnost na razvoj i upijanje znanja, inovativnost i orijentiranost prema rješenjima, brigu o detaljima i usmjerenost na kvalitetu, posvećenost korisnicima i korporativnoj filozofiji Vipneta te naravno – visoku razinu učinkovistosti. 

Svi polaznici nakon jednogodišnjeg programa dobivaju certifikat i pismo preporuke. Uzimajući u obzir hrvatsko i europsko tržište rada, za koje ih radne pozicije taj certifikat kvalificira?

Prije svega, program će polaznicima omogućiti stjecanje i usavršavanje poslovnih kompetencija. Konačna vrijednost koju polaznici mogu dobiti tijekom godine dana u našem timu je ogromna. Sigurni smo da će budući poslodavci cijeniti iskustvo koje su polaznici stekli. Certifikat će ih kvalificirati za radne pozicije unutar odjela u kojem su se usavršavali u Vipnetu, no osigurat će im i razvoj brojnih drugih znanja koja će im omogućiti da se prilagode srodnim pozicijama i tržištu rada općenito.

Kako ste zadovoljni odazivom na Vip alumni program? 

U tri tjedna imali smo 770 prijava na pozicije što samo potvrđuje potrebu za ovakvim programom u Hrvatskoj. Vjerujem da će Vip alumni potaknuti pozitivne promjene i nove trendove za koje se nadam da će promovirati i druge kompanije. Mladim osobama trebamo dati priliku i iskustvo na temelju kojeg mogu napredovati na tržištu rada. 

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.