Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kakva je budućnost žena u IT sektoru?

Međunarodna organizacija „Geekettes“, bori se za povećanje udjela žena u IT sektoru. Jer još uvijek je njihovo angažman u industriji budućnosti preslab.

Kakva je budućnost žena u IT sektoru?

Samo desetak posto pokretača start-up projekata na svijetu su žene. Bilo da se radi o razvoju aplikacija ili kreiranju internetskih stranica, žene su u zastupljene u vrlo malom broju. Iako je razvoj internetskih start-up projekata u punom jeku, žene čine samo 14 posto zaposlenih u ovom sektoru.

Sudeći prema podacima njemačke Savezne udruge za informacijske tehnologije, telekomunikacije i nove medije (BITKOM) samo u posljednjih pet godina otvoreno je preko 100.000 novih radnih mjesta u sektoru internetske tehnologije, a oko 40.000 radnih mjesta još uvijek nije popunjeno zbog nedostatka kvalificiranih kandidata.

Članice mreže se redovno sastaju i organiziraju tečajeve i mentorske programe za nove članice. One također organiziraju žensku verziju značajnih industrijskih događaja, na kojima inače dominiraju muškarci, sastanke s potencijalnim investitorima, cjelodnevna natjecanja u programiranju i tzv. Hackathons, neke vrste 24-satnih natjecanja u razvoju softvera.

Američka poduzetnica Jess Erickson uhvatila se u koštac s ovim problemom. Ona je 2013. godine osnovala Geekettes, mrežu žena IT profesionalaca sa sjedištem u Berlinu. Ta mreža konstantno raste, a već sada ima 700 članova u Berlinu i sedam ogranaka u drugim gradovima svijeta, uključujući New York i London. „Geekettes želi kulturološku promjenu. Želimo da žene odlaze na konferencije i govore za medije. Želimo snažno prisustvo žena u tehnološkoj industriji", kaže Erickson.

Moćni korporativni saveznici

U srpnju je mreža „Geekettes", bila domaćin Hackatona organiziranog u suradnji sa softverskim gigantom SAP-om, koji je htio povećati udio žena među svojim zaposlenima. Cilj ove kompanije je da do 2017. godine četvrtinu menadžerskih pozicija u kompaniji zauzmu žene. „Želimo da pronađemo mlade, talentirane žene i pobudimo im zanimanje za SAP", kaže Anka Wittenberg, koja je u kompaniji SAP zadužena za raznovrsnost u kadrovskoj politici. „Ako zaposlimo više žena u sektoru za razvoj softvera, bit ćemo mnogo inovativniji. Sigurna sam u to."

Erickson je također uvjerila i Amazon i Facebook da u saradnji s „Geekettesom" organiziraju natjecanje u programiranju softvera. Glavnu operativnu direktoricu Facebooka Sheryl Sandberg upoznala je na promociji njezine knjige u Hamburgu, nakon čega su ostale u kontaktu.

Oblast informacijskih tehnologija je dominantno muški i u SAD-u, gdje se nalaze sjedišta mnogih najvažnijih svjetskih IT kompanija. Prema statistikama portala Statista.com, postotak muškaraca zaposlenih u Googleu ili Facebooku je oko 70 posto.

Djevojke uglavnom nisu zainteresirane za tehnologiju

Erickson žali što nije studirala tehnološke znanosti. Ona je diplomirala međunarodne odnose, a master studije završila u oblasti medija i komunikacija. Četiri godine nakon diplomiranja radila je u sektoru za odnose s javnošću i marketingu za tehnološke start-up projekte u Berlinu i New Yorku. Često je bila suočena s predrasudama da kao žena ne zna mnogo o tehnologiji. Međutim, danas primjećuje određene pozitivne promjene.

Primjera radi, postotak žena koje upisuju tečajeve iz IT sektora na njemačkim sveučilištima se popeo na 20 posto. „To je trend koji trebamo pratiti", kaže Pfisterer.„Manjak žena u tehnologiji je posljedica toga što je vrlo mali postotak djevojaka zainteresiran za tehničke i kompjuterske znanosti, fiziku ili tehnologiju u školama", tvrdi Stephan Pfisterer, stručnjak za tržište rada u BITKOMU, zbog čega samo pojedine od njih upisuju te fakultetske smjerove ili odlaze na praksu u neku od IT tvrtki.

Početne plaće u ovom sektoru su između 40.000 i 45.000 eura godišnje za one koji imaju završene master studije, odnosno od 38.000 do 40.000 za one koji imaju prvostupničku diplomu. Međutim, gotovo polovina njemačkih kompanija očekuje da će deficit kvalificiranih tehnoloških radnika u Njemačkoj sljedećih godina biti još veći, tako da izgledi za žene koje imaju odgovarajuće kvalifikacije za posao u IT sektoru u Njemačkoj nikad nisu bili bolji.

Izvor: Metro-portal 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.