Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

13 načina kako gubite vrijeme (a niste toga svjesni)

Postoje neke stvari koje predstavljaju očiti gubitak vremena, no još je više onih koje svakodnevno radimo, a nismo svjesni koliko su besmislene.

13 načina kako gubite vrijeme (a niste toga svjesni)

Treba reći da je 'gubljenje vremena' ponekad korisno. To znači napraviti odmak od obaveza i napuniti baterije. Problem nastaje onda kada gubljenje vremena prestaje predstavljati ovakvu vrstu odmaka i pretvori se u svakodnevno ponavljanje bespotrebnih radnji koje neće unaprijediti kvalitetu vašeg privatnog ili poslovnog života.

Inc donosi popis upravo takvih štetnih aktivnosti:

1) Stalno provjeravate e-poštu

Naravno, možete redovito odgovarati na poštu koju dobivate, ali svaki put kada to napravite morate uložiti dodatni napor kako biste se ponovno koncentrirali na ono što ste radili prije toga. Prekinite s ovom štetnom navikom i odredite sat vremena u danu kada ćete biti posvećeni isključivo provjeri inboxa i odgovaranju na pristiglu poštu. 

2) Izbjegavate razgovor uživo

Trebate dogovoriti sastanak s kolegama i trošite 20 minuta na 'ping-pong' prepisku pokušavajući definirati termin koji će svima odgovarati? Zašto jednostavno ne podignete telefonsku slušalicu ili prošećete do ureda kolege te sve dogovorite u manje od dvije minute?

3) Uvijek koristite tehnologiju

Svaka nova aplikacija ili gadget obećavaju da će vam pojednostaviti život, ali sve te opcije i postavke ponekad će više toga zakomplicirati nego olakšati. Za jednostavne bilješke dovoljni su dobri stari papir i olovka.

4) Uvijek ispočetka

Ako nešto radite svaki put iznova, trebali biste razmisliti o tome da kreirate predložak ili pronađete neko rješenje koje će vam pomoći da ne morate svaki put počinjati iznova.

5) Previše ste na raspolaganju

'Politika otvorenih vrata' nije loša, jednako kao što nije loše biti 'uredski pozitivac'. Ipak, ako vaš šarm, dobrota i duhovitost inspiriraju ljude da vam svakodnevno dolaze u ured i prekidaju vas u poslu, vrijeme je za promjene. Slobodno ponekad stišajte telefon, stavite na vrata obavijest da ste zauzeti i da ćete biti na raspolaganju kolegama za neko određeno vrijeme i sl.

6) Imate dobre ideje, ali ih ne bilježite

Gdje je pohranjena vaša posljednja dobra ideja? Možda negdje na komadiću papira u ladici ispod brojnih važnih dokumenata. Imate li jedno mjesto na kojem ćete bilježiti sve svoje ideje, štedite vrijeme i ne riskirate da ćete zaboraviti na dobre ideje (ili ih se sjetiti kad bude prekasno).

7) Svađate se uvijek oko istih problema

Ponekad se jednostavno morate složiti ili ne složiti i produžiti dalje.

8) Nekvalitetno se hranite

Ponekad je lakše naručiti hranu nego izdvojiti vrijeme za kuhanje kvalitetnog ručka, ali imajte na umu da kvaliteta vaše prehrane utječe i na vašu koncentraciju i produktivnost.

9) Nikad ne odbijate sastanak

Možda radite posao u kojem nije moguće odgoditi ili odbiti sudjelovanje u sastanku. Ako je tako, potrudite se barem dodati vrijednost sastancima koji vam oduzimaju vrijeme i učiniti ih produktivnima.

10) Trudite se impresionirati ljude

Naravno da je ovo važno, pogotovo ako želite nastaviti graditi svoj poslovni uspjeh i društveni ugled, ali nemojte biti opterećeni detaljima - dozvolite si ponekad pokazati i svoje drugo lice, svakome se može dogoditi da zakasni, probije rok, otkaže dogovor radi drugih (važnijih) okolnosti koje su iskrsnule itd.

11) Čekate 'pravo vrijeme'

Ponekad 'čekanje pravog trenutka' nije ništa drugo nego izgovor i odgađanje onoga čega se bojimo.

12) Odgađanje donošenja odluka

Možete pokušavati nešto poboljšati ili popraviti, ali ako znate da će kad tad doći dan za rezove i promjenu, radije to učinite odmah i uštedite si vrijeme.

13) Ovisni ste o svom pametnom telefonu

Ovo je navika uz koju svakako gubimo najviše vremena! "Samo da još jednom kliknem refresh", "Samo da još ovo pogledam" - svaki put kad se ulovite kako izgovarate jednu od ovih rečenica znači da ste postali rob svog pametnog telefona i da gubite vrijeme. Pokušajte se jedan dan odvojiti od ove navike i vidjet ćete koliko vam vremena ostaje za kvalitetne stvari i koliko je vaša komunikacija s ljudima kvalitetnija.

Izvor: Inc

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.