Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Otkazivanje ugovora o radu tijekom primanja subvencija za dugotrajno nezaposlene osobe!

Ukoliko koristite prava na subvenciju kao dugotrajno nezaposlena osoba, imate pravo redovito otkazati ugovor o radu bez ikakvih posljedica.

Otkazivanje ugovora o radu tijekom primanja subvencija za dugotrajno nezaposlene osobe!

Pitanje; 

Nakon skoro dvije godine provedenih na burzi zaposlila sam se kod poslodavca na godinu dana određeno koji je pri zapošljavanju iskoristio prava na subvenciju koju sam imala kao dugotrajno nezaposlena osoba. 

Zanima me da li ja mogu u bilo koje vrijeme dati otkaz u toj firmi prije isteka ugovora o radu koji sam dobila na godinu dana ukoliko nađem drugi posao koji bi me više zadovoljavao ili me ta subvencija sprječava u tome, te da li bi imala bilo kakve pravno-radne obveze prema sadašnjem poslodavcu.

Odgovor;

Sukladno odredbama Zakona o poticanju zapošljavanja poslodavac ostvaruje pravo na olakšice za zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba ako radnicima dospjele plaće isplati sukladno odredbama Zakona o radu, ako dospjele poreze i doprinose za obvezna osiguranja isplati istovremeno s isplatom plaće te ako za vrijeme trajanja olakšice niti za jednog svog radnika ne donese odluku o otkazu iz poslovno uvjetovanih razloga.

Dakle, u slučaju da redovito otkažete ugovor o radu (zato što se npr. našli drugi posao) ne snosite nikakve posljedice s obzirom na subvencije koje Vaš poslodavac dobiva zbog Vašeg zapošljavanja te nemate nikakve radno-pravne obveze prema sadašnjem poslodavcu, osim onih koji su zadane Zakonom o radu ili ste se na njih obvezali u svojem ugovoru o radu. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.