Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Preko 19.000 oglasa za posao - najtraženiji konobari i programeri

Najtraženija zanimanja u 2014. bila su: konobar, programer, prodavač, kuhar, prodajni predstavnik, frizer, knjigovođa, komercijalist, administrator te vozač kamiona.

Preko 19.000 oglasa za posao - najtraženiji konobari i programeri

Najveća ponuda i potražnja zabilježena je u sljedećim kategorijama zanimanja:

-Prodaja (Trgovina) - 20% svih oglasa i 18% svih životopisa

-Turizam i ugostiteljstvo - 18% svih oglasa i 12% svih životopisa

-Administrativna zanimanja - 8% svih oglasa i 13% svih životopisa

*u jednom oglasu/životopisu moguće je naznačiti više kategorija zaposlenja

S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2014. od ukupno objavljenih oglasa njih 58% se odnosilo na stalni radni odnos, što je 3% više nego u 2013. godini. U 50% oglasa nudila se mogućnost zaposlenja na određeno vrijeme.

U 6% objavljenih oglasa tražili su se honorarni djelatnici, a 4% oglasa se odnosilo na studentske poslove (oglasi predviđaju mogućnost obilježavanja više vrsta zaposlenja za isto radno mjesto).

Kada su u pitanju tražitelji posla, njih gotovo polovica (48%) bila je zainteresirana za stalni radni odnos. Interes za honorarni posao je iskazala gotovo trećina posloprimaca (29%), dok ih je 13% tražilo radni odnos s poluradnim vremenom.

Na traženje sezonskog posla tijekom 2014. godine usmjerilo se tek 10% posloprimaca.

Iz raspoloživih podataka nije moguće zaključiti je li riječ o posloprimcima koji traže dodatni posao ili posloprimcima koji u nedostatku zaposlenja traže bilo kakav posao.

Poslodavci traže zaposlenike sa naprednim znanjem engleskog jezika

Tijekom 2014. godine, poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom – u 50% oglasa srednja stručna sprema je bila uvjet za dobivanje posla.

S druge strane, 55% posloprimaca kao stupanj obrazovanja je navelo srednju stručnu spremu.

U 34% oglasa zahtijevala se visoka stručna sprema, a ista se navodila u 18% životopisa.

Što se tiče poznavanja stranih jezika, u 54% oglasa tražilo se poznavanje stranih jezika. U najvećem broju oglasa tražilo se napredno znanje engleskog jezika (57% oglasa), a osnovno poznavanje engleskog jezika tražilo se u 18% oglasa. Profesionalno poznavanje engleskog jezika navedeno je kao uvjet u 11% oglasa. Ostali jezici su manje zastupljeni.

Po pitanju poznavanja naprednog stupnja engleskog jezika, potrebe poslodavaca i znanje posloprimaca nisu u ravnoteži – tek malo više od petine posloprimaca (23%) navodi napredni engleski jezik kao svoju vještinu.

Profesionalno poznavanje engleskog jezika navodi 14% posloprimaca, a osnovno poznavanje njih 12%.

Njemački jezik je drugi po zastupljenosti – 14% posloprimaca navelo je osnovno poznavanje njemačkog jezika. Na trećem mjestu nalazi se talijanski čije osnove poznaje 6% tražitelja posla. Informatičke vještine kao uvjet za dobivanje posla navedene su u 33% oglasa i pritom su poslodavci najviše tražili poznavanje rada u Wordu i Excelu. U gotovo polovici oglasa tražilo se radno iskustvo (47%) i to prosječno 2 godine i 9 mjeseci.

Rast broja oglasa za osobe s invaliditetom

Tijekom 2014. godine poslodavci su objavili preko 500 oglasa koji su sadržavali oznaku kojom se osobe s invaliditetom potiču na ravnopravno natjecanje za određeno radno mjesto. U odnosu na 2013. godinu, takvih oglasa je bilo 5% više.

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.