Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Koliko traje idealna prezentacija?

Držite se zlatnog pravila i nećete pogriješiti!

Koliko traje idealna prezentacija?

Duljina idealnog govora ili prezentacije nikad ne bi trebala trajati dulje od 18 minuta. Iako to nije pisano pravilo, praksa pokazuje da ima smisla.

Poznata TED konferencija postavila je zlatni standard javnog govora i prezentacija. TED govornici online dobivaju dva milijuna pogleda dnevno. TED konferencije održavaju se već 30 godina i organizatori su naučili kako zadržati pažnju publike. Znaju što 'pali', a što ne. Između ostalog, otkrili su da idealan govor koji neće uspavati publiku traje 18 minuta.

TED je vrlo rigorozan kada je ovo pravilo u pitanju. Bono, Bill Gates, Sheryl Sandberg, Sting, Tony Robbins – svi se moraju držati pravila. Osamnaest minuta. Ni minutu više. Čak i Stingov govor u trajanju od 23 minute zapravo na kraju uključuje pjesmu. Sama prezentacija traje 18 minuta i 30 sekundi.

Isto pravilo vrijedi i u poslovnoj svakodnevici. Navedite jednog investitora ili poduzetnika koji želi slušati o novom poslovnom projektu dulje od 18 ili 20 minuta? Većina preferira govor od 10 minuta, ali 18 minuta je prihvatljivo imate li video ili više od jednog govornika.

Kršenje pravila na vlastiti rizik

Naš mozak je ograničen. Može upijati određenu količinu informacija u određenom vremenskom periodu. To je proces koji također troši energiju. Ima li prezentacija previše 'slajdova' ili informacija, gledatelju će naprosto pasti koncentracija i unatoč najboljoj volji neće biti u stanju upijati informacije koje mu nastavljate nuditi.

Pripremate li zaista važan poslovni govor ili prezentaciju, predlažemo da ne eksperimentirate sa zlatnim pravilom. Zadržite svoju prezentaciju unutar 18 minuta, a zatim ostavite prostor za pitanja. Ako je prezentacija bila zanimljiva, ljudi će vam spremno postavljati pitanja i idućih pola sata, međutim čak i najzanimljivija prezentacija dulja od 18 minuta uništit će taj potencijal.

Izvor: Monster.com

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.