Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Koliko je dobro 'prespavati' donošenje važne odluke

I postoji li bolja strategija za lakše donošenje teških odluka?

Koliko je dobro 'prespavati' donošenje važne odluke

Kažu da je dobro prespavati, a tek onda donijeti odluku. San bi nam trebao pomoći da se 'dojmovi slegnu', da objektivnije sagledamo informacije ili dobijemo neku novu (još bolju) ideju.

Donosimo li odluku tek nakon što smo je 'prespavali' bit ćemo kreativniji, ali i manje skloni emocionalnoj reakciji ili riziku. 

Je li doista tako?

Naravno da nije. Inc.com donosi rezultate novog istraživanja koje pokazuje da san nema prevelik utjecaj na naše samopouzdanje prilikom donošenja (ispravne) odluke. Umjesto toga, sudionici istraživanja koji su svoje odluke odgodili za sutradan, priznaju da su bili manje sigurni u svoj izbor nego dan ranije.

Ispitanici su, naime, morali birati između dvije relativno slične mogućnosti, a njihov izbor nije imao ozbiljne posljedice odnosno, nije postojao 'pogrešan' i 'točan' odgovor. Baš kao i u svakodnevnom životu, ispitanici su dokazali da trošimo puno energije na izbor između stvari ili rješenja koja se tek neznatno razlikuju, ali ta je razlika dovoljna da nam crpi energiju i stvori dojam kako će pogrešan izbor imati 'fatalne' posljedice.

Konkretno, ispitanici su bili grupa studenata koji su morali birati između četiri torbe za laptop. Sve torbe bile su slične kvalitete ali su imale različite prednosti.

Studenti iz prve skupine odmah su mogli odabrati jednu od ponuđenih torbi, a zatim su dobili zadatak da tu svoju odluku moraju 'prespavati'.

Drugu skupinu studenata istraživači su zamolili da pričekaju 12 sati prije nego što odaberu jednu od ponuđenih torbi. Pritom im nije jasno rečeno da odluku zapravo moraju 'prespavati'. 

Sutradan, istraživači su obje skupine studenata pitali koliko su sigurni u svoju odluku.

Pokazalo se da su studenti iz druge skupine manje sigurni u svoj izbor od studenata koji su odmah vidjeli i odabrali željenu torbu. Ipak, studenti iz druge skupine s većom su lakoćom mogli navesti prednosti svake pojedine torbe. Doduše, takvim 'uljepšavanjem' karakteristika svake pojedine torbe i dodatno su si otežali donošenje konačne odluke.

Zaključno, ispostavilo se kako činjenica da su odluku mogli 'prespavati' ispitanicima nije olakšala izbor stoga se takva takva praksa ne može jednoznačno ocijeniti dobrom.

Iako 'prespavati odluku' ne znači da ćete u nju imati više povjerenja, dobra je vijest što se nećete osjećati ni pretjerano loše ukoliko vaša odluka nije sasvim ispravna. U tom smislu, ispada da malo idealiziranja i nije tako loša stvar.  

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.