Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Kako pozicionirati HR kao strateškog partnera uprave u stvaranju inovativne kompanije?

Sve veći naglasak na stvaranje kulture inovativnosti predstavlja priliku HR-u da dokažu svoju jedinstvenu vrijednost u ostvarenju strateških ciljeva kompanije.

Kako pozicionirati HR kao strateškog partnera uprave u stvaranju inovativne kompanije?

HR menadžeri mogu i nadalje provoditi generičke modele i 'najbolje' prakse u nadi da će s time zadovoljiti potrebu za pronalaskom i razvojem ključnih talenata. Ili HR može iskoristiti utjecaj koji ima na kreiranje kulture u organizaciji te postaviti procese i prakse za razvoj inovativnog okruženja stvarajući time sposobnost organizacije da kontinuirano generira inovacije. To uključuje pronaći, angažirati i poticati ključne talente za inovativnost, stvoriti kulturu inovativnosti promovirajući i nagrađujući poduzetnički duh unutar kompanije i preuzimanje rizika te razvijanje kreativnih vještina svih zaposlenika.

Ponekad se čini da je jednostavnije potražiti neki talent ili startup nego preuzeti odgovornost za razvoj. No što kad bi tvrtke umjesto u potragu za talentima izvana uložile napor u razvijanje talenata koji su ima na dohvat ruke? Tu se kompanije suočavaju s jednim velikim problemom – angažiranošću zaposlenika. Prema Gallupovom istraživanju zaposlenici u Hrvatskoj su na pretposljednjem mjestu na svijetu sa svega 3% onih koji se angažiraju u kompaniji. Možete li zamisliti koliko bi se vještina moglo razviti kod postojećih zaposlenika kada bi se oni angažirali? Gallup, sasvim jasno definira: Nije važno koji ste si odvažni cilj postavili, da li je to povećanje produktivnosti, promjena imidža ili izlazak na novo svjetsko tržište, bez strategije kako potaknuti zaposlenike da se angažiraju na ostvarenju tog cilja vaši napori će propasti. Ako je cilj stvaranje inovativne kompanije onda je važno potaknuti zaposlenike da budu inovativni, da se aktivno uključe u razvoj novih ideja i da promišljaju kako mogu unaprijediti makar onaj dio posla koji oni obavljaju.

Neki važni koraci za ostvarenje tog cilja su:

  • Prepoznati one kojima je stalo, koji su talentirani i koji se trude
  • Odati priznanje onima koji to zaslužuju (Možda će to biti javno priznanje na internom web portalu koji prate svi zaposlenici i/ili financijska nagrada...)
  • Postaviti inovacijski sustav će tvrtki omogućiti priliku da targetira one koji stalno maštaju o novim idejama i metodama koji će unaprijediti biznis.

Ključno je da postoji razvijen sustav i kultura koja omogućuje prepoznavanje i priznanje talentiranih i onih koji se trude što će posljedično potaknuti zaposlenike da pronalaze pametnije načine kako se nešto radi ili će čak smisliti neki novi inovativni proizvod.

Isplati li se uložiti trud u razvoj takvog sustava? Razmislite o slijedećem – ako zbog načina na koji omogućujete zaposlenicima da nauče nove vještine imate talentiranije zaposlenike i ako zbog naše inovativne kulture zapošljavate bolje talente od konkurencije tada imate prednost na tržištu. Zaposlenici na svim razinama su efikasniji, a organizacije je agilnije. Tu leži prava vrijednost Ljudskih resursa u organizaciji. Kako razviti takav sustav u kojem su zaposlenici angažirani na stvaranju inovacija i kako to rade inovativne domaće, regionalne i svjetske kompanije biti će ključna tema predstojeće CORP2IN – Corporate Innovation & Intrapreneurship 2017 konferencije koja se održava od 8.-10.11. u Zagrebu (www.corp2in.com).

"Kako se mogu uključiti u konferenciju, zvuči zanimljivo:

  1. pripremit ćemo pregled što je inovacijska politika i aktivnosti u našoj tvrtki
  2. zajedno s CORP2IN timom, napravit ćemo plan godišnje suradnje na aktivnostima s fokusom na jačanje inovacijskog kapactiteta timova i pojedinaca
  3. organizirati ćemo sudjelovanje organizacije i timova na CORP2IN konferenciji
  4. organizirati ćemo poseban unConference hackaton na konferenciji koji će adresirati inovacijska pitanja naše organizacije
  5. predstaviti ćemo našu metodologiju i razvoj na posebnom meetupu u organizaciji CORP2IN i otvoriti prostor za suradnju s vanjskim ekspertima

„Kako mogu pomoći svojim zaposlenicima da razviju inovativne kompetencije:

  1. odredit ćemo koji prepoznati pojedinci sudjeluju u programima inovacija
  2. povezati ćemo ih u komunikacijske i radne grupe
  3. pripremit ćemo za njih područja istraživanja i rada, ali i edukacijske programe
  4. uključit ćemo ih u meetupove i konferencije kao što je CORP2IN konferencija
  5. zajedno s CORP2IN platformom, napraviti ćemo inicijalni program istraživanja inovacija (design thinking, innovation hackaton...)
  6. pratiti ćemo njihova postignuća i nagraditi najbolje rezultate"

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.