Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Intervju s Tanyom Šplajt-Brainović, Izvršnom direktoricom Ljudskih potencijala Addiko Grupe

Addiko Bank, koja od srpnja 2016. godine posluje pod ovim brendom, sustavno unaprjeđuje svoje poslovanje te pruža svojim klijentima kvalitetnu uslugu i moderan asortiman digitalnih proizvoda. Protekle dvije godine bile su za nas iznimno uspješne i napravljen je značajan poslovni iskorak, uz iznadprosječan rast u ključnim segmentima Poslovanja s građanstvom, te Malom i srednjem poduzetništvu.

Intervju s Tanyom Šplajt-Brainović, Izvršnom direktoricom Ljudskih potencijala Addiko Grupe

Istodobno je Addiko banka u više međunarodnih izbora proglašena 'Najboljom bankom u Hrvatskoj 2018' (The Banker) i 'Najboljom bankom za poslovanje s građanstvom u Hrvatskoj 2017' (Global Banking & Finance), a zahvaljujući uvođenju jedinstvenih digitalnih usluga koje izravno odgovaraju potrebama klijenata poput primjerice Addiko Chat Bankinga i digitalne Express poslovnice dobili smo i priznanje 'Digitalna inovativna rješenja' (Digital Takeover). Također, kao prva hrvatska banka Addiko je dobila i Customers Friend certifikat kvalitete, a nedavno i Certifikat Poslodavac Partner.

Ukratko vaš razvoj karijere unutar organizacije:

Od 1. rujna 2017. preuzela sam dužnost Izvršne direktorice Upravljanja ljudskim potencijalima Addiko Grupe te sam zadužena za razvoj krovne HR strategije za sve zemlje naše Grupe; za Austriju, Hrvatsku, Sloveniju, BiH, Srbiju i Crnu Goru te operativno upravljanje Odjelima za Ljudske potencijale za Grupu, u Austriju i Hrvatsku.

Možete li opisati viziju i misiju vašeg poslovanja te objasniti na koji način vaši zaposlenici pridonose njihovom ostvarenju?

Vizija i misija Addiko banke proizlaze iz naše želje da pružamo jasno, jednostavno i izravno bankarstvo. To znači da smo fokusirani na bitno, da smo učinkoviti i da komuniciramo jednostavno te djelujemo kao jedan tim. To su vrijednosti koje prakticiramo na eksternom planu s klijentima i partnerima, a na internom planu s našim zaposlenicima.

Svaka organizacija može samo napredovati ako razvija potencijal svojih zaposlenika. Informirani, educirani, znanja željni zaposlenici su motor svake organizacije.

Sastavni dio ‘Building a Great Place to Work’ tj. HR strategije Addiko banke su: Izgradnja nove korporativne kulture kroz sustav vrijednosti i ponašanja, Upravljanje talentima i sustavno planiranje karijera te razvoj potencijalnih nositelja ključnih funkcija; Razrađeni sustav nagrađivanja; Sustav edukacija; te općenito Kontinuirano poboljšanje HR procesa.

Mišljenja sam kako nema evolucije bez evaluacije, tako da je bitno redovito provoditi tzv. '360° feedback’ analizu koja osobi daje uvid kako je drugi ljudi vide te vrline i područja za razvoj u profesionalnom smislu. Taj proces smo proveli i u njemu sudjeluju svi članovi Uprave i direktori.

Uveli smo i unificirane standarde mjerenja učinkovitosti, te definirali vrijednosti i ponašanja za sve zaposlenike.

Među zaposlenicima provodimo kvartalna ‘NPS’ istraživanja koja nam daju jasnu povratnu informaciju o tome što je dobro, a što možemo ili moramo popraviti.

Istodobno smo uspostavili novi proces Upravljanja talentima koji omogućava kvalitetniju identifikaciju osoba sa potencijalom za veću ili drugačiju buduću poziciju, moguće nasljednike tzv. ključnih pozicija te razvojne prioriteti.

Bitno nam je da sa zaposlenicima zajednički gradimo korporativnu kulturu i organizaciju na koju možemo biti ponosni. Tijekom protekle dvije godine napravili smo iskorak u upravljanju ljudskim potencijalima što je vidljivo iz 17% rasta zadovoljstva zaposlenika te činjenice da 79% ispitanika Addiko banku smatra poželjnim poslodavcem.

Zadatak nas kao HR-a je da sa rukovodstvom prepoznamo što je organizaciji i zaposlenicima potrebno kako bi uspješno poslovali i pružili izazovno i pozitivno radno okruženje. Takav profil zaposlenika i tražimo.

Što osoba može očekivati dolaskom u Addiko Bank? Kako izgleda uvođenje zaposlenika u organizaciju?

Talent se prepoznaje po mnogim kriterijima, ali najvažniji su: spremnost i sposobnost osobe da kontinuirano uči, da se brzo može prilagoditi promjenama i matričnim strukturama te da sukladno tome profesionalne raste.

Mi pri zapošljavanju tražimo osobe koje znaju svoj posao, koje su fleksibilne te se mogu uklopiti u korporativnu kulturu te pridonijeti svojim pozitivnim stavom. Volim reći: „we hire for attitude“.

Ako kandidat želi raditi u modernoj banci, u brzom i poticajnom okruženju, ako želi učiti i doprinijeti, ako želi biti u mogućnosti sukladno osobnom i profesionalnom razvoju usavršavati se onda je Addiko banka odličan izbor.

Prilikom onboardinga kandidati prolaze uvodne treninge, upoznaju se našim vrijednostima, načinom funkcioniranja, procesima i procedurama, korporativnim ciljevima, ciljevima i što smatram najvažnijim.

Koji su, po Vama, osnovni motivi i pokretači zadovoljnih zaposlenika te kako te iste pokretače nastojite osigurati u radu svojih zaposlenika?

Svatko od nas ima stvari koje nas pokreću, a prioriteti se kod zaposlenika naravno mijenjaju tijekom karijere; nekima je bitna plaća, drugima zadovoljstvo poslom koji obavljaju, trećima pak mogućnost napredovanja, neki pak žele edukacije, sigurnost radnog mjesta, dodatne pogodnosti, mogućnost razvoja,poticajno i ugodno radno okruženje u skladu sa osobnim vrijednostima.

Mi kontinuirano gradimo unificiran sustav s jasnim pravilima i principom funkcioniranja gdje svaki zaposlenik može naći svoje mjesto i vidjeti se kako tu osobno i profesionalno napreduje.

Kao tvrtka posvećujete puno pažnje promicanju dobrobiti zaposlenika. Možete li nam reći više o aktivnostima usmjerenima upravo na brigu o Vašim zaposlenicima?

Ravnoteža između poslovnog i privatnog života je iznimno bitna, tako da naši zaposlenici u prosjeku imaju 25 dana godišnjeg odmora, roditelji prvašića na prvi dan škole dobivaju slobodan dan, dajemo dar za vjenčanje, a organiziramo i Obiteljski dan kada zaposlenici na posao mogu dovesti djecu.

Zaposlenicima su na raspolaganju i redoviti sistematski pregledi, a osim toga organiziramo i dodatne akcije za očuvanje zdravlja zaposlenika. Tako u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Andrija Štampar organiziramo Addiko Dan zdravlja koji uključuje mjerenje tlaka, šećera u krvi, indeksa tjelesne mase i davanje savjeta zaposlenicima o zdravom životu. Zdrav život i fizičku aktivnost promičemo kroz aktivnosti poput primjerice Addiko Run&Walk-a ili zajedničkih radnih akcija humanitarnog karaktera.

Vaša tvrtka ima razvijen program korporativnog volontiranja Addiko Cares. Možete li reći nešto više o samom programu?

Zaposlenicima, pogotovo mlađim generacijama je bitan osjećaj doprinosa društvu, a jedan od sastavnih elemenata djelovanja Banke je i Addiko Cares program korporativnog volontiranja, koja je primarno usmjeren na pomoć djeci i mladima, a u sklopu kojeg organiziramo desetak volonterskih aktivnosti godišnje i u kojem je lani aktivno sudjelovalo 11% zaposlenika. Aktivnosti variraju od čitanja u bolnicama, pomaganja domovima za osobe s posebnim potrebama, do uređenja prostora i okoliša raznih institucija.

Addiko Bank se u projekt Poslodavac Partner uključio ove godine po prvi puta i uspješno zadovoljio visoke standarde izvrsnosti u području upravljanja zaposlenicima. U čemu prepoznajete vrijednost Certifikata Poslodavac Partner koji ste stekli?

Certifikat Poslodavac Partner je neovisna i stručna potvrda da smo u upravljanju ljudskim potencijalima ostvarili veliki napredak, te ga doživljavamo kao poticaj da budemo još bolji.

Kakvi su Vam planovi za naredni period?

U 2018. godini bilo je mnogo područja na koje se odjel Upravljanja ljudskim potencijalima fokusirao, počevši s novim liderskim programima i funkcionalnim edukacijama koji su pokrenuti u sklopu Addiko Akademije s ciljem unaprjeđenja specifičnih sposobnosti i znanja. Standardizacija procesa upravljanja ljudskim resursima nastavljena je i u području razvoja talenata i rukovodećih vještina te zapošljavanja.

U nadolazećem razdoblju fokus će biti na daljnjoj integraciji 'Vrijednosti i ponašanja’ u svakodnevne aktivnosti, ubrzanju kulturne transformacije i povećanju učinkovitosti organizacije kroz daljnju implementaciju operativnog modela i razvoj liderskih sposobnosti te talenata kako bi se omogućio razvoj vještina zaposlenika.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.