Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Sedam stupnjeva moći voditelja HR odjela

Program ovogodišnje Hr Days konferencije, koja je u organizaciji portala MojPosao ponovno održana u prekrasnom Rovinju, ponudio je niz interesantnih predavanja iz područja upravljanja ljudskim resursima. Među njima vrijedi posebno izdvojiti predavanje ''Sedam stupnjeva moći'' .

Sedam stupnjeva moći voditelja HR odjela
Dagmar Suissa je facilitator, coach, trenerica i predavačica na Karlovom Sveučilištu u Pragu. U okviru svog poslovnog puta proučavala je kliničku i transpersonalnu psihologiju u Parizu i Londonu te provela više od 15 godina na različitim vodećim pozicijama u HR-u i u različitim industrijama.
Posebno se istaknula radeći na projektima transformacije HR-a na područjima organizacijske kulture, razvoja talenata i vodstva organizacije, zalažući se za inovativan pristup HR-u i vodstvu općenito.
 
Sedam stupnjeva moći
 
Dagmarino predavanje o sedam stupnjeva ili faza moći, bavi se ulogom i razvojem svakog pojedinog voditelja odjela ljudskih resursa. Kao pojedinci i organizacije, više smo nego što mislimo, a putujući kroz različite faze osobne i organizacijske moći, svi tražimo i dobivamo snagu iz vanjskih izvora, tvrdi Suissa. Tek kada otkrijemo i osnažimo vlastitu unutarnju moć, možemo dosegnuti nove razine kreativnosti, angažiranosti i sveukupne učinkovitosti. Svojim predavanjem Suissa nam je pokazala kako se kroz proces rastuće snage možemo razvijati kao pojedinci i transformirati kompaniju u novom smjeru.
 
Na samom početku, Dagmar je istaknula kako su u jednoj stvari ljudi nalik računalima – i jedni i drugi sposobni smo za 'upgrade', odnosno razvitak i nadogradnju naših znanja, vještina i sposobnosti. Baš poput djeteta - koje u početku puže, zatim hoda i na koncu trči - i mi, baveći se određenim poslom, razvijamo nove kompetencije, bez da time gubimo ili zaboravljamo ranije stečene sposobnosti. Samo o nama, i našoj otvorenosti prema učenju novih stvari, ovisi u kojoj mjeri ćemo se profesionalno razvijati i napredovati.
 
Kako bi detaljnije predstavila razvojni put voditelja ljudskih odjela, Suissa je odredila 7 stupnjeva ili faza kroz koje HR profesionalac tijekom svoje karijere može (iako ne mora) proći:
 
1. Oportunist  – u ovoj fazi do rezultata nastojimo doći korištenjem straha kao oruđa kojim se trudimo zaposlenike potaknuti na određeni oblik ponašanja. Također, u komunikaciji s našim nadređenima koristimo metodu manipulacije i isticanja samo onoga što nam ide u korist. U skladu s nazivom, na putu do uspjeha koristimo sva dostupna sredstva.
2. Diplomat – Sljedeća stepenica donosi zaokret u našem pristupu. Uz slijepo slijeđenje pravila i izbjegavanje bilo kakvih neugodnih situacija i sukoba, zadovoljstvo zaposlenika nastojimo postići eliminiranjem bilo kakvih rizičnih, a samim time i inovativnih poteza.
3. Ekspert – HR profesionalce na ovom stupnju razvoja najbolje opisuju tri riječi – efikasni, racionalni i učinkoviti. Rezultate u radu sa zaposlenicima ostvarujemo stručnošću i demonstracijom znanja.
4. Ostvaritelj – Pomalo neobičan naziv predstavlja HR profesionalca koji, uz strateško, dugoročno razmišljanje o vođenju ljudskih potencijala, naglasak u svom radu stavlja na poticanje profesionalnog rasta drugih.
5. Individualist – U ovom stadiju HR stručnjak postaje svjestan važnosti inspiriranja svakog pojedinog zaposlenika. Dakako, poslovni uspjeh kompanije uvelike ovisi o zajedničkom, timskom radu njenih zaposlenika, međutim, da bi zaposlenici doista mogli aktivno doprinositi općem uspjehu tvrtke, najprije moraju osjetiti unutarnji poriv i motivaciju. Tek tada ćemo od svakog od njih dobiti ono najbolje.
6. Strategičar – Nakon što je prošao kroz sve prethodne faze, i njihove dobre i loše strane, voditelj ljudskih resursa svoju snagu počinje shvaćati kroz prizmu priznavanja vlastite ranjivosti i osnaživanja onih oko sebe. Odlikuje ga pravovremena reakcija i pružanje svrhe drugima.
7. Alkemičar – Na posljednjoj stepenici svog profesionalnog razvoja, HR stručnjak svoju mudrost stavlja u službu drugih. Objedinivši sva dosadašnja saznanja i stečene vještine uspijeva predvidjeti, a potom i ukloniti sve potencijalne prepreke koje stoje na putu napretka – kako onom zaposlenika, tako i na razini kompanije.
 
U zaključku, Suissa savjetuje da ''zamislimo okruženje u kojem je svaka osoba poticana da prirodno napreduje u vlastitim okvirima i svijet čini ljepšim mjestom'', jer upravo to je uloga osoba koje vode brigu o ljudskim potencijalima.
 
 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.