Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Intervju sa Sanjom Šijanec, Voditeljicom ljudskih resursa za Hrvatsku, BiH i Sloveniju u tvrtki British American Tobacco

Tvrtka British American Tobacco ponosni je nositelj certifikata Poslodavac Partner tvrtke SELECTIO na čak sedam tržišta regije Adria.

Intervju sa Sanjom Šijanec, Voditeljicom ljudskih resursa za Hrvatsku, BiH i Sloveniju u tvrtki British American Tobacco


Ukratko razvoj karijere unutar organizacije:
Nakon više od 7 godina upravljanja odjelima upravljanja ljudskim resursima u drugim tvrtkama, pridružila sam se BAT-u na poziciji voditeljice odjela upravljanja ljudskim resursima za Operacije, gdje sam bila zadužena za ljudske resurse u tvornici u Kanfanaru i tvrtki Hrvatski duhani u Virovitici. Na današnju poziciju imenovana sam s 1. travnjem 2019. 

Nekoliko uvodnih informacija o Vašoj organizaciji: 
British American Tobacco globalna je kompanija koja je sa svojim brendovima prisutna u više od 200 zemalja diljem svijeta. BAT zapošljava više od 50 tisuća ljudi u više od 50 zemalja svijeta, a dvije godine zaredom proglašen je najboljim globalnim poslodavcem na mnogim tržištima gdje posluje. 
BAT u Hrvatskoj središte je Adria regije koja se sastoji od 8 zemalja - Srbije, Crne Gore, BiH, Albanije, Makedonije, Kosova, Slovenije i Hrvatske. Danas u hrvatskom dijelu poslovanja radi preko 1600 ljudi. 

Možete li opisati viziju i misiju vašeg poslovanja te objasniti na koji način vaši zaposlenici pridonose njihovom ostvarenju?
BAT-ova ambicija je postati predvodnik u transformaciji globalnog duhanskog biznisa s ciljem kontinuiranog razvoja proizvoda potencijalno smanjenog rizika. Proizvodi nove generacije donose transformaciju čitave industrije, ali i unutar same kompanije. 
Transformacija unutar kompanije počela je prije nekoliko godina kroz razvoj nove kategorije proizvoda koje su pratile i promjene u funkcioniranju dotadašnje organizacije. U BAT-u su interna kultura, edukacija i motivacija iznimno važni i jako puno se radi na tome. Zaposlenici se potiču na svim razinama na razvoj karijera kako bi u potpunosti ostvarili svoje ambicije i očekivanja. 
Stavljamo veliki naglasak na transparentnost, cilj nam je da svaki zaposlenik u svakom trenutku bude svjestan naših rezultata i svoje uloge u postignutim rezultatima, ali i ključnih izazova koji nas čekaju. Na taj način svi dijelimo istu viziju, isto razumijevanje te istu strast za postizanjem uspjeha. Kultura otvorene i dvosmjerne komunikacije važan je element pozitivne radne atmosfere koje imamo u kompaniji. 

Kako manageri u BAT-u motiviraju zaposlenike? Kakve se prilike za razvoj i napredovanje pružaju vašim zaposlenicima?
Posao u BAT-u nudi kvalitetno međunarodno okruženje koje osigurava prilike za usvajanje novih znanja, mentorstvo te stalne prilike za napredovanje. Ponosni smo što svi naši zaposlenici svake godine prođu kroz neki oblik edukacije. Uz to, jedan od procesa koje posebno volimo isticati je upravljanje učinkom. Kroz njega svi naši zaposlenici imaju definirane ciljeve i nagrađivanje sukladno ostvarenom uspjehu, ali i dovoljno fleksibilnosti u samom načinu rada, a sve u svrhu ostvarenja ciljeva.   
Mnogo polažemo na razgovore o karijerama, o prilikama za razvoj i o svim mogućnostima koje kompanija pruža za razvoj pojedinaca. To je sve dio redovitog ciklusa upravljanja talentima u kojem sudjeluju sve razine menadžmenta. Menadžeri su kod nas odgovorni za rast i razvoj zaposlenika.
U BAT-u se prilike za napredovanje otvaraju vrlo brzo. Mnogi su primjeri gdje se već unutar prve godine u organizaciji zaposlenicima otvori i zasluži prilika za napredovanje. Imamo veliki broj kolega i kolegica koji su iz naše regije otišli na razvojne i ostale projekte u druge zemlje EU, kao i one koji su na takve iste projekte došli iz drugih zemalja u ovu regiju. BAT-u je multikulturalnost, dijeljenje znanja, iskustava i različitih vrijednosti od izuzetne važnosti za rast cijele organizacije. 

Na koje sve načine promičete ravnotežu privatnog i poslovnog života svojih zaposlenika?
Zadovoljstvo zaposlenika vidljivo je i kroz nagrade koje dobivamo na tržištima diljem svijeta u području HR praksi. Sva prestižna priznanja, kao i Poslodavac Partner, uključuju nekoliko parametara koji se odnose na zadovoljstvo zaposlenika; edukacije, planovi razvoja zaposlenika, poticajna poslovna kultura te naknade za rad.
Usklađenost privatnog i poslovnog života nerazdvojni je dio poslovne kulture. Mi u BAT-u nastojimo da svaki zaposlenik kroz redovitu komunikaciju s nadređenima čim bolje razumije svoje odgovornosti, ali isto tako i da konzumira svoje slobodno vrijeme i ne sjedi u uredu do kasnih večernjih sati jer to nije zahtjev kompanije. Uz slobode dolazi, naravno, i odgovornost. Bitno je stvoriti motivirajuću kulturu gdje su granice između privatnog i poslovnog stvar odgovornog ponašanja svakog pojedinca. 

Koji su bili ključni HR projekti provedeni u posljednjem periodu u Vašoj organizaciji? 
Posebno smo orijentirani na privlačenje najboljih mladih talenata. Naš program Global Graduates omogućuje izvrsnim studentima ulazak u jednogodišnji program, tijekom kojeg prolaze kroz strukturirani proces učenja kroz rad i pohađanja razvojnih programa. Program je koncipiran na način da su polaznici nakon uspješnog završetka programa spremni preuzeti odgovorne pozicije i nastaviti razvijati karijeru u smjeru menadžerskih funkcija. 
Imamo također izuzetno razvijen program Internshipa za studente svih struka od elektrotehnike do ljudskih potencijala, koji u 3-6 mjeseci daju studentima izvrstan pogled u poslovne zadatke i našu korporativnu kulturu. 
Dodatno, ove smo godine upravljali i vrlo izazovnim promjenama u našoj prodajnoj organizaciji, gdje smo se dodatno okrenuli digitalizaciji i transformaciji, organizirajući jedinstvenu Digitalnu akademiju za naše mlade kolege te smo pojednostavljenom strukturom unaprijedili donošenje odluka unutar timova.
Dodatno smo ojačali naš interni trening program sa povećanim brojem sati edukacije i prilagođenim individualnim razvojnim programima. Uvjereni smo da je bitno ponuditi svakom ono što mu je najpotrebnije, bilo to osobni razvoj, razvoj stranog jezika ili mentorstvo, jer na taj način imamo puno veći efekt od programa koji su isti za sve.


Vaša tvrtka se u projekt Certifikat Poslodavac Partner uključila ove godine s filijalama u čak 7 zemalja - u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji, Sloveniji te Kosovu. U čemu prepoznajete vrijednost Certifikata Poslodavac Partner?
Poslodavac Partner certifikat potvrđuje izvrsnost u upravljanju ljudskim potencijalima u BAT Adria i nagrada je za naša stalna nastojanja i predanost stvaranju inkluzivne i inovativne radne okoline gdje naši zaposlenici imaju odlične mogućnosti profesionalnog razvoja. Osobito smo ponosni što smo  prepoznati po izvrsnosti u području edukacije i treninga gdje smo po CEP metodologiji osvojili iznadprosječne ocjene. U British American Tobacco-u na svim razinama potičemo razvoj naših zaposlenika i njihovih vještina i talenata jer vjerujemo da je upravo to ključno za ukupan uspjeh kompanije. 

U vrijeme transformacije cijele industrije i promjena u BAT-u, ovaj certifikat ima još veću važnost jer potvrđuje opravdanost našeg kontinuiranog investiranja u talente. Ostajemo fokusirani na stvaranje kvalitetne i poželjne organizacijske kulture gdje svaki zaposlenik čini razliku te smo predani zadržavanju najboljih zaposlenika ali i privlačenju novih talenata u čemu nam dodanu vrijednost svakako daje i certifikat Poslodavac Partner.

Koji su vam glavni strateški projekti u fokusu u narednom periodu?
Organizacijska struktura BAT-a je matrična, što znači da timovi nisu hijerarhijski već funkcionalni te su kod nas procesi implementacije kao i odlučivanja brzi. Sada radimo na dodatnom optimiranju strukture, gdje je cilj da postane još jednostavnija, brža te da se odluke donose na razini koja ima najviše informacija. To pojednostavljeno znači da svaki zaposlenik ima jasno definirane odgovornosti, ali i sve nužne informacije za stvarno donošenje odluka za područje za koje je zadužen.
Uz to, fokus nam je na digitalizaciji svih HR procesa te na iznalaženju najboljih rješenja za sve veći izazov privlačenja novih talenata. Vjerujemo da će upravo zadovoljstvo naših zaposlenika biti onaj ključni faktor privlačenje drugih mladih talentiranih ljudi.

Kako predviđate razvoj duhanske industrije u budućnosti? Koja je uloga Vaše organizacije u toj budućnosti?
S transformacijom industrije i našega poslovanja smo tek smo na početku dugog putovanja. Da bi u tome bili lideri, moramo pobijediti utrku u tehnologiji. Tako se naša ulaganja u istraživanja i razvoj novih proizvoda – kojima rukovodi preko 1500 znanstvenika diljem svijeta odnose gotovo isključivo na razvoj novih kategorija proizvoda. Danas, ali i u budućnosti, svjesni smo da ovu transformaciju ne možemo odraditi sami. Regulatori diljem svijeta, industrija, mediji i javnozdravstvena zajednica također imaju svoju ulogu u ovoj velikoj transformaciji. Na nama je da i dalje razvijamo svoje proizvode te stalnim inovacijama i nastojanjiima za smanjivanjem rizika osiguramo što veći izbor našim potrošačima. Ako uspijemo u svojim nastojanjima, a to nam je namjera, imat ćemo trostruku pobjedu; za potrošače, društvo te naše investitore. 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.