Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Generacija Z kreće u osvajanje tržišta rada

Imaju manje strpljenja od svojih prethodnika i od poslodavaca očekuju puno.

Generacija Z kreće u osvajanje tržišta rada

Generacija Z ubrzano ulazi na tržište rada. Najstarijima među njima su 23 godine. Rođeni su sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća i u prvom desetljeću ovog stoljeća i mnogo su brojniji od svojih kolega milenijalaca.

Prema pisanju portala Točka na i, poslodavci bi trebali biti zadovoljni što na tržište dolazi tako brojna i talentirana generacija. Do 2020. trebala bi obuhvatiti 36 posto ukupne radne snage. No, oprez! Riječ je o generaciji koja ima još manje strpljenja od svojih prethodnika i koja od svojih poslodavaca očekuje puno.

Uz ovako masovan priljev mladih talenata, radno okruženje će se značajno promijeniti. Ovo je pet savjeta koji će pomoći poslodavcima da se pripreme za promjene koje dolaze.

Postavite se kao poduzeće utemeljeno na tehnologiji

Digitalni domoroci žele napredovati u poslu na temelju tehnologije i strategije suradnje. To potvrđuju primjeri Googlea, Amazona i Applea koji su tri od šest najpoželjnijih poslodavaca, a prema podacima američke Udruge učenika srednjih škola (National Society of High School Scholars) 75 posto srednjoškolaca zainteresirano je za rad u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM). Ako niste tehnološki startup, u vašem je interesu da poslovne procese u svom poduzeću u potpunosti digitalizirate te da uspostavite tehnološko radno okruženje koje podržava rad na različitim uređajima. Osigurati pouzdan i funkcionalan softver posebno je važno jer je 60 posto pripadnika generacije Z naznačilo da neće koristiti aplikaciju ili web stranicu ako je previše spora. Prioritet im je također da imaju stalni pristup podacima i ljudima te očekuju složan timski rad.

Zato optimizirajte komunikaciju unutar tvrtke te sustave za upravljanje datotekama uz pomoć odgovarajućih softverskih rješenja. Organizirajte redovite edukacije i treninge za zaposlenika kako biste izgradili dobar tim, bez obzira na njihovu dob ili iskustvo.

Omogućite im razvoj i povratne informacije

Istraživanje tvrtke Robert Half koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju pokazalo je da je generaciji Z prilikom razmatranja potencijalnih poslodavaca prioritet da imaju mogućnost usavršavanja. To je, ističe se u istraživanju. važno sredstvo za zadržavanje zaposlenika koji pripadaju generaciji Z.

Generacija Z je gladna znanja i želi unaprijediti svoje vještine kroz formalne i neformalne mogućnosti razvoja. Oni žele česte i dosljedne informacije o svom radu. Godišnja ocjena njihova rada neće ih zadovoljiti. Zato za svakog od tih talentiranih mladaca pripremite plan razvoja. Napravite dugoročni plan, definirajte formalne mogućnosti za učenje, uspostavite neformalne mehanizme za kontinuiranu razmjenu informacija o napretku i pružite im individualnu mentorsku podršku.

Razvoj je ključan jer generacija Z ulazi na tržište rada u ranijoj dobi, u većini slučajeva je visokoobrazovana, što znači da obrazovanje na radnom mjestu mora nadopuniti eventualne nedostatke vještina.

Treba napomenuti da su ti nedostatci drugačiji u usporedbi s prethodnim generacijama. Možda ćete im morati pružiti poduku u nekim ‘mekim vještinama’, kao što je, na primjer, međuljudska komunikacija.

Predstavite im svoj brend

Prvi dojam koji ostavlja vaša tvrtka ključan je da biste privukli visokokvalitetne ljude da se prijave za posao. Oni očekuju raznovrsnost, poštene odnose i okruženje koje ih uvažava. Generacija Z želi poslodavce koji su spremni na suradnju, koji su iskreni i uključeni u zajednicu. Važno je uvjeriti kandidata da želite da se pridruži vašoj tvrtki. Tretirajte kandidata kao klijenta, usredotočite se na jasnu komunikaciju i pratite njegove reakcije. Neka informacije namijenjene potencijalnim zaposlenicima budu svrsishodne i atraktivne, neka opis rada bude autentičan i neka odražava vašu kulturu i vaše vrijednosti, a proces prijave neka bude jednostavan i transparentan.

Ponudite im prednosti koje potiču životnu ravnotežu

Prema Deloitteovoj studiji generacija Z cijeni posao koji im omogućava ravnotežu s privatnim životom još više od milenijalaca, s većim naglaskom na fizičko, mentalno i socijalno blagostanje. Žele fleksibilnost i kontrolu nas svojim dnevnim rasporedom.

Na primjer, žele mogućnost da poslije podne odu liječniku i da zbog toga ne budu prozvani da su povrijedili radnu etiku. Poslodavci moraju razmotriti mogućnosti primjene fleksibilnog radnog vremena, rada kod kuće te sustava povlastica, poput uplate dodatnog ili dopunskog zdravstvenog osiguranja,  mirovinskog doprinosa za treći stup, plaćene rekreacije i slično.

Slušajte što govore

Generacija Z odrasla je u okruženju koje ih je poticalo da budu znatiželjni. Oni žele biti dio rješenja i stvarati razliku. Tražite od njih da iznesu svoje ideje, bez obzira bilo to putem anketa ili izravnog razgovora. Time ćete doprinijeti inovativnosti. Njihov doprinos može poboljšati proizvodnu liniju, učinkovitost procesa ili unaprijediti kulturu vaše organizacije. Organizacija koja potiče znatiželju stvara pozitivan ciklus koji potiče daljnju razmjenu ideja i kod zaposlenika jača osjećaj da ih se sluša i cijeni.

U gotovo svim industrijama i na svim tržištima poslodavci su uhvaćeni „na spavanju“ prilikom promjene paradigme koju su pokrenuli milenijalci. U idućem poslovnom desetljeću dominirat će poslodavci koji su naučili lekciju prilikom prilagodbe milenijalcima i spremni su naučeno primijeniti na generaciju Z. Prihvaćanjem njihove znatiželje, jedinstvenih vještina i tehnički “skrojenih” umova možete se izdvojiti kao poslodavac koji će stvoriti prednost u odnosu na konkurenciju i koji će biti poželjan izbor za nadolazeću generaciju.

Izvor: Točka na i

Najnovije oglase, vijesti i savjete iz svijeta tržišta rada potraži i na MojPosao LinkedIn profilu!

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.