Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Pretvorite vaš ured u Eco-friendly mjesto

Uštedite na potrošnji energije i unaprijedite vašu radnu okolinu.

Pretvorite vaš ured u Eco-friendly mjesto

Europljani na radnom mjestu godišnje provedu više od 2000 sati, što znači da većinu budnog vremena od ponedjeljka do petka boravimo upravo u uredu. S obzirom na to da je riječ o toliko važnom segmentu našeg života, planetu, nije dovoljno ako činimo dobre i “eco-friendly” stvari samo kod kuće, moramo ih preslikati i na posao.

Odvajanje otpada, izbacivanje plastične ambalaže, isključivanje uređaja iz struje kad ih ne koristite, samo su neke od dobrih navika koje će vašu radnu okolinu učiniti boljom za sve u njoj, piše Jutarnji list.

1. Izbacite papir

Recikliranje papira je dobar početak, upotreba recikliranog je korak dalje, ali svi bi trebali težiti izbacivanju papira iz korporacije. To znači korištenje maila kada god je to moguće, dijeljenje dokumenata u cloudu pa čak i online plaćanje računa.

2. Ako možete, radite od kuće 

Jednostavno je, što više ljudi radi od kuće, to će biti manje vozila na cestama i smanjit će se emisija ugljičnog dioksida. Ako ipak morate doći do radnog mjesta, razmislite o kupnji električnog automobila ili, još bolje, bicikliranju.

3. Iskopčajte iz utičnice

Uređaji koji su uvijek uključeni u struju troše je čak i kad ih ne upotrebljavate. Zato prije izlaska iz ureda ugasite sva svjetla, isključite računala, telefone, printer, mikrovalnu, kuhalo jer ćete tako znatno smanjiti emisiju ugljičnog dioksida.

4. Unesite biljke 

One nisu samo estetski važne, nego čiste prostoriju od ugljikova dioksida i drugih kemikalija, stvaraju kisik i općenito čine ured sretnijim mjestom za rad.

5. Važnost dnevnog svjetla 

Zaposlenici koji rade u blizini prozora 15 posto su produktivniji, pokazala su istraživanja. Iskorištavanje dnevnog svjetla štedi i energiju, ali kako su žarulje neizbježne, svakako postavite LED svjetla, a po mogućnosti i sustave smart rasvjete koji se prilagođava potrebama zaposlenika.

6. Vlastiti pribor

Ručak ponesite u platnenoj vrećici, na poslu držite vlastitu šalicu za kavu koju možete ponijeti i do kafića, a u ladici uvijek imajte vlastiti pribor za jelo. Ne samo da ćete uštedjeti, nego ćete i smanjiti plastični otpad.

7. Smanjite grijanje

Idealna temperatura u uredskim prostorijama je između 21 i 23 stupnja i to je temperatura na kojoj smo najproduktivniji. Prekomjerno hlađenje ili zagrijavanje samo će povećati račune i smanjiti energetsku učinkovitost kompanije.

Izvor: Jutarnji list

Najnovije oglase, vijesti i savjete iz svijeta tržišta rada potraži i na MojPosao LinkedIn profilu!

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.