Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Koronavirus, a ja na poslu… Kako se zaštititi?

Mjesta panici nema, ali ima za preventivu i odgovorno postupanje i prema sebi i prema drugima.

Koronavirus, a ja na poslu… Kako se zaštititi?

Kako broj oboljelih raste, a mnogi građani i dalje moraju dolaziti na posao, portal Infostud donosi nekoliko preporuka kako se možete zaštititi tokom rada i smanjiti rizik od zaraze. Mjesta panici nema, ali ima za preventivu i odgovorno postupanje i prema sebi i prema drugima.

ŠIRENJE I SIMPTOMI

Korona virus se prenosi kapljično i inkubacija traje do dvije nedjelje. Uglavnom se simptomi pojave između drugog i sedmog dana nakon izloženosti. Smatra se da je pojedinac zarazan 24-48 sati prije izbijanja simptoma. Glavna komplikacija mu je upala pluća. Virus se postepeno razvija (gripa mnogo brže). Najočigledniji simptomi su povišena temperatura, suhi kašalj i plitak dah, a javljaju se i ostali  koji su česti kod gripe (zamor, bol u mišićima, glavobolja, proliv i sl.) ali rjeđe. 

PREVENCIJA ZLATA VRIJEDI

Zbog same prirode posla nekada nije moguće poštovati sve mjere zaštite, ali što ih se pridržavamo u većoj mjeri, smanjujemo šansu od eventualne zaraze.

Osobna  higijena na što većem nivou

a) Ruke prati što češće oko 20 sekundi, bilo sapunom bilo dezificijensom. Konkretno, svaki put kada ulazite u kuću ili na radno mjesto, neophodno je oprati ruke. Nije na odmet nakon toga očistiti ruke dezificijensom, naročito kada dodirujete razne predmete. Zato je od velike koristi nositi sa sobom bočicu dezinficijensa ili alkohola.

b) Koristite vanjsku stranu šake prilikom dodirivanja brave kad god je to moguće, kao i dugmad na liftu, prekidače za svjetlo i sl., a vrata gurajte laktovima. Na taj način smanjujete mogućnost da kontaminirate svoje prste i onda njima dotaknete lice.

c) Izbjegavajte - još bolje - izbacite rukovanje.

d) Maske za lice – da ili ne

Oko nošenja maski ima dosta oprečnih stavova, naročito sada kada vlada nestašica u ljekarnama. Konkretno u Kini se preporučuje nošenje maski svima, dok Svjetska zdravstvena organizacija poručuje da je nošenje maski upitno jer one nisu barijera direktnom prenošenju virusa sa jedne osobe na drugu.
Bez obzira hoćete li se odlučiti za njih ili ne, treba znati da je ključni cilj nošenja maske da se spriječi ili oteža dodirivanje lica kontaminiranom rukom. Sekundarni cilj jeste da, ako smo zarazni a nismo svjesni toga, spriječimo da slučajnim kihanjem ili kašljanjem izbacimo kapljice sline sa virusom koje bi onda mogle pasti na neku površinu.

e) Rukavice.

Mogu vas zaštititi, naročito ako dirate potencijalno kontaminirane predmete ili boravite u prostoriji gdje su bili oboljeli od virusa, mada ne znače ništa ako tim rukavicama dirate lice. Ipak, ako mislite da ćete rjeđe dirati lice kada nosite rukavice, ima smisla da ih češće nosite.

f) Redovno dezinficirajte mobilni telefon i laptop.

Idealno je raditi svaki dan kada dođete na posao i kada ih koristite prvi put tog dana. Također, dezinfekciju treba ponoviti ako imate bilo kakve indicije da ste stavili mobitel na površinu za koju niste sigurni da je nedavno dezinficirana, kompjuter ste stavili na stol u kafiću, bili ste u posjeti kod klijenta...

Držanje razmaka

a) Preporučuje se držanje distance od bar jednog metra ako je to moguće. 

b) Izbjegavajte velike skupove, a ukoliko ih zbog prirode vašeg posla ne možete izbjeći, svedite ih na minimum.

c) Ako već morate ići u restoran, odaberite stol na terasi jer je manja šansa da se zarazite na svježem zraku nego u unutrašnjosti kafića ili restoranu. Obavezno dezinficirajte svoje ruke prije i poslije odlaska u kafić, a korisno je dezinficirati i površinu stola.

d) Izbjegavajte javni prijevoz na putu do posla kad god je to moguće. Radije prošetajte do posla ili vozite bicikl, ovo je pravi trenutak.

Higijena prostorija

Virus se lakše prenosi sa čvrstih predmeta (stolovi, kvake) nego sa mekih (tepisi) i zato se preporučuje redovno čišćenje kvaka i stolova sredstvima za dezinfekciju. Korisno je i redovno provjetravati prostorije.

Održavanje internih sastanaka

Dovoljno je prorijediti ih: samim tim što ćete imati 3 sastanka tjedno umjesto njih 10, smanjili ste mogućnost eventualnog širenja zaraze za 70%. 

Također, razmislite o tome jesu li svi sudionici sastanka apsolutno neophodni ili se netko može izostaviti jer na taj način isto smanjujemo šansu da se virus raširi.

Prije sastanka dobro je prebrisati površine stolova, a potom održavati distancu od drugih od bar 1m. Na kraju sastanka ponovo prebrišite površine i operite ruke.

Održavanje eksternih sastanaka

Ponašajte se kao na internim sastancima. Naravno, neprirodno je u tuđoj kancelariji brišemo stol, ali na kraju sastanka obavezno dezinficirajte ruke, kao i sve što ste  dodirivali, pazeći da ne pipate lice. Ovdje je vrlo preporučljivo nositi masku i zbog sebe i zbog drugih.

Izvor: Infostud.hr

Najnovije oglase, vijesti i savjete iz svijeta tržišta rada potraži i na MojPosao LinkedIn profilu!

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.