Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Elementarna nepogoda i pravo na godišnji odmor

Može li mi poslodavac u periodu nakon elementarne nepogode (npr. potresa) oduzeti dane godišnjeg?

Elementarna nepogoda i pravo na godišnji odmor

Pitanje: 
Zanima me ima li poslodavac zakonsko pravo u periodu kada je nastupilo proglašenje elementarne nepogode (primjerice, potresa) zaposlenicima oduzimati dane starog i novog godišnjeg odmora zbog odsutnosti. Napominjem da je poduzeće u stečaju, a maloprodajni objekt je zatvoren po odredbi Stožera Civilne zaštite do 19. travnja. Također, čeka se procjena statičara o sigurnosti zgrade za rad nakon potresa.  


Odgovor:
Raspored trajanja godišnjeg odmora određuje poslodavac. Raspored korištenja godišnjeg odmora utvrđuje poslodavac, u skladu s kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu i Zakonom o radu. Pri utvrđivanju rasporeda korištenja godišnjeg odmora moraju se uzeti u obzir potrebe organizacije rada te mogućnosti za odmor raspoložive radnicima. Također, poslodavac mora radnika najmanje petnaest dana prije korištenja godišnjeg odmora obavijestiti o trajanju godišnjeg odmora i razdoblju njegova korištenja. Dakle, poslodavac može odrediti korištenje godišnjeg odmora radnika najmanje petnaest dana prije korištenja godišnjeg odmora. U slučaju da dođe do prekida rada koji nije krivnja radnika, radnik ima pravo na naknadu plaće u visini prosječne plaće koja mu je isplaćena u prethodna tri mjeseca, ako Zakonom o radu ili drugim zakonom, drugim propisom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije drukčije određeno.

Najnovije oglase, vijesti i savjete iz svijeta tržišta rada potraži i na MojPosao LinkedIn profilu!

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.