Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Selekcijski procesi su potraga za dijelom koji nedostaje 'slagalici' naše organizacijske kulture

Održali smo webinar u čijem fokusu se našla potraga za idealnim kandidatom.

Selekcijski procesi su potraga za dijelom koji nedostaje 'slagalici' naše organizacijske kulture

Kako i dolikuje trenutnim okolnostima, gošće najnovijeg webinara u organizaciji MojPosao – posvećenog potrazi za savršenim kandidatom, javile su se iz udobnosti vlastitog doma.

Naime, baš poput velikog broja zaposlenih u Hrvatskoj, HR stručnjakinje Dragana Vujinović (Ledo), Nika Vezmar (Sedam IT) i Marija Kalinić (poslovna trenerica i HR konzultantica) svoje poslovne obveze posljednjih mjeseci odrađuju kombiniranjem rada od kuće i dolazaka u tvrtkine prostorije, a pošto je danas na snazi bila prva, kućna opcija, sudjelovale su javljanjem 'od doma'.

Međutim, kako su odmah na početku našeg razgovora napomenule, rad na daljinu je samo jedna od promjena kojima smo se morali prilagoditi unazad pola godine.

''Krenuvši od razgovora za posao pa sve do onboardinga, odnosno uvođenja novih zaposlenika u posao, većina naših aktivnosti vezanih uz provođenje selekcijskih procesa prebačena je u online okruženje. Naravno da je to sa sobom donijelo određene izazove, ali smatram da smo se i mi, kao i kandidati koje se prijavljuju za određena radna mjesta, jako dobro prilagodili novim okolnostima“, ističe Nika Vezmar iz tvrtke Sedam IT.

No, unatoč tome što smo se već pomalo i navikli da razgovore za posao s potencijalnim kandidatima vodimo putem videopoziva, Marija Kalinić ipak tvrdi kako je „osobni kontakt  i dalje nezamjenjiv“ jer je nemoguće osobu s kojom pričamo u potpunosti 'doživjeti' preko ekrana, a samim time dolazi do veće vjerojatnosti da ćemo napraviti određeni propust i da ćemo krivo procijeniti određenog kandidata, napominje.

Signali za uzbunu

Kako bismo doskočili tom problemu, pomažu nam 'signali za uzbunu', odnosno crtice iz životopisa i ponašanja na samom razgovoru za posao koja nam ukazuju da nešto nije uredu.

„Među najočitije 'alarme' prilikom ocjene kandidata svakako bih uvrstila učestalu promjenu poslodavaca, manjak fokusa prilikom davanja odgovora kao i situacije u kojima kandidat negativno priča o bivšem poslodavcu i kolegama. Posebice ako razgovor krene u tom smjeru, a da prethodno nismo uopće postavili pitanje o prethodnim radnim iskustvima“, ističe Dragana Vujinović iz tvrtke Ledo.

Marija Kalinić upozorava na kandidate kojima nedostaje samokritičnosti, dok Nika Vezmar kao negativne primjere navodi kandidate čiji životopisi obiluju gramatičkim i pravopisnim greškama, kao i osobe koje su nakon prijave na oglas potpuno nedostupne i koje ne odgovaraju na e-mailove ili telefonske pozive u razumnom roku.

Odabir pravog kandidata

Nakon procjene zaprimljenih životopisa i odrađenih intervjua za posao, u tvrtki Sedam IT običavaju provesti testove kognitivnih sposobnosti i testove ličnosti, koje smatraju izvrsnom nadopunom selekcijskih procesa, ističe Nika i dodaje kako se „posebno korisnim pokazao Plutchikov indeks profila emocija“.

U tvrtki Ledo, napominje Dragana, velik naglasak stavljaju na mišljenje kolega s kojima će novi zaposlenik raditi u timu jer upravo su to „ljudi koji će svakodnevno dijeliti radni prostor (pa makar i preko zoom-a), stoga je njihovo mišljenje od neprocjenjive važnosti“.

Slično razmišlja i Marija Kalinić i naglašava kako brojni HR-ovci, naročito oni koji se nalaze na početku svoje profesionalne karijere, rade istu pogrešku i cjelokupan selekcijski proces nastoje odraditi bez tuđe pomoći.

„To je potpuno krivo. Kako bi određeni selekcijski proces bio uspješan potrebna je suradnja između HR-a i voditelja odjela u koji stiže novi zaposlenik. Kolegama bih stoga preporučila razmjenu mišljenja i ozbiljan pristup zapošljavanju jer su troškovi odabira pogrešnog kandidata iznimno veliki“, savjetuje Marija uz dodatak „kako zapošljavanje nove osobe nije samo popunjavanje praznog radnog mjesta, već pronalaženje puzzle koja nedostaje u organizacijskoj kulturi“.

Uloga intuicije

Vjerojatno najkorisniji alat u toj potrazi za odgovarajućim dijelom 'tvrtkine slagalice' je naša intuicija, slažu se gošće. 

Zbog toga upravo naš osoban stav, uza sve profesionalne mehanizme koje imamo na raspolaganju, nerijetko predstavlja onaj ključni jezičac na vagi radi kojeg ćemo zaposliti baš 'tu' osobu, umjesto nekog drugog kandidata.

„Slijedite vašu intuiciju, ona je u pravilu vaš saveznik, no istovremeno osvijestite uzroke pozitivnih i negativnih osjećaja koje imate prema određenom kandidatu, kako biste ostali profesionalni i donijeli ispravnu odluku“, zaključuje Nika Vezmar.

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.