Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zaslužili ste godišnji odmor… Iskoristite ga na pravi način!

Uzimanje godišnjeg odmora pozitivno utječe na naše zdravlje, a nerijetko nas čini boljim radnicima.

Zaslužili ste godišnji odmor… Iskoristite ga na pravi način!

Neovisno o tome kojim poslom se bavite, ako namjeravate ostati uspješni u onome što radite i zadržati prijeko potrebni elan s kojim dolazite među kolege, povremeno napuštanje radnog okruženja i odlazak na odmor apsolutna su nužnost. U suprotnom 'ulasci u crveno' u vidu neprestane premorenosti, sindroma sagorijevanja te pada produktivnosti i zadovoljstva postaju realna opasnost za većinu radnika.

Portal Monster je iznio nekoliko razloga zbog kojih je neophodno iskoristiti naše plaćeno slobodno vrijeme i otići na godišnji odmor.

Godišnji odmor pozitivno utječe na naše zdravlje

Jeste li ikad primijetili kako se puno bolje osjećate u vlastitoj koži dok se nalazite na odmoru? 

Studija Američkog psihološkog udruženja otkrila je kako odlazak na godišnji odmor snažno utječe na snižavanje razine stresa i anksioznosti u organizmu. Čak i fizičke tegobe povezane sa stresom, poput glavobolje i bolova u leđima, mogu nestati nakon odmora, a određena istraživanja su pokazala kako radnici koji odlaze na godišnji odmor manje riskiraju srčane bolesti.

Poanta je u tome da prekomjernim radom naše tijelo dovodimo do njegovih krajnjih granica zbog čega obično na kraju plaćamo cijenu. 

Mogli bismo postati bolji radnici

Želite napredovati i posao odrađivati na kvalitetniji način? Iako isprva možda ne djeluje kao najlogičnije rješenje, umjesto prekovremenog rada koji nas fizički i mentalno užasno troši, odgovor kako napredovati i razvijati se na poslu često se krije u predahu od istog. Naime, interno istraživanje tvrtke Ernst & Young pokazalo je da kako su se ocjene učinka radnika poboljšale za 8 % za svakih dodatnih 10 sati godišnjeg odmora.

Kako otići i ne vratiti se… prije vremena

Prije nego što krenete na godišnji odmor, dobro je podsjetiti šefa, kolege i klijente na planiranu odsutnost. Također, ne zaboravite vaša zaduženja i odgovornosti prenijeti na kolege koji će vas mijenjati.

To je lagan dio. Najteži dio krije se u pridržavanju tog plana i odupiranju iskušenjima kao što su provjeravanje e-pošte ili govorne pošte.

Ne budite 'mučenik na poslu'

Ako je potrebno, ponovite si ovo više puta - zaslužili ste bijeg iz svakodnevice i odmor od posla. Svijet neće propasti ako tjedan ili dva ne budete u uredu i ne odgovarate na e-mailove. Nažalost, mnogi radnici preskaču odlazak na odmor jer vjeruju da nitko drugi ne može odraditi njihov posao. Drugi su pak na glasu kao "mučenici s posla" i boje se da će njihovo odsustvo stvoriti prevelik teret za njihove kolege.

Izvor: Monster

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.