Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Anketna nezaposlenost iznosi 6,7 posto

U Hrvatskoj je u trećem tromjesečju ove godine bilo 1,7 milijuna zaposlenih, nezaposlenih je bilo 123 tisuće, uz stopu anketne nezaposlenosti od 6,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) iz ankete o radnoj snazi.

Anketna nezaposlenost iznosi 6,7 posto

Usporedba podataka o nezaposlenima dobivenih anketom o radnoj snazi s podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ-a) i drugih statističkih praćenja temeljenih na administrativnim izvorima pokazuje da je u trećem tromjesečju ove godine stopa nezaposlenosti prema podacima administrativnih evidencija (6,2 posto) bila niža od stope anketne nezaposlenosti (6,7 posto).

U tom razdoblju prosječan broj nezaposlenih prema anketi o radnoj snazi bio je veći za 14 tisuća osoba od podataka HZZ-a.

Budući da su se anketirane osobe izjašnjavale o prijavljenosti službi za zapošljavanje, usporedba podataka pokazuje da je od ukupno 123 tisuće nezaposlenih prema anketi o radnoj snazi, njih 84 tisuće ili 68,3 posto bilo prijavljeno službi za zapošljavanje, a preostalih 31,7 posto anketno nezaposlenih nije bilo zainteresirano za prijavu službi za zapošljavanje.

Istodobno, od ukupno 109 tisuća registriranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje njih 25 tisuća ili 22,7 posto nije zadovoljilo međunarodne kriterije nezaposlenosti.

Podaci iz ankete pokazuju i da je u trećem tromjesečju u Hrvatskoj bilo 3,5 milijuna radno sposobnih stanovnika (starijih od 15 godina) od kojih je 1,7 milijuna zaposlenih, 123 tisuće nezaposlenih i 1,68 milijuna neaktivnih.

Među neaktivnim stanovništvom je 77 tisuća onih koji žele raditi, ali ne traže posao, a njih 1,2 milijuna ne rade zbog starosti, bolovanja, školovanja itd.

U kategoriji "ostali" je 407 tisuća neaktivnih osoba u dobi od 75 godina i više koje se prema metodologiji ne pita detaljnije o razlozima neaktivnosti. 

Izvor: hina

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.