Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Nove prognoze: Rast BDP-a u 2023. godini 1,4 posto

Uz postupno smanjivanje uvozne inflacije te cijena uvoznih energenata i drugih sirovina, inflacija bi se u 2023. mogla sniziti na 7,5 posto.

Nove prognoze: Rast BDP-a u 2023. godini 1,4 posto

Ove godine bruto domaći proizvod (BDP) mogao bi realno porasti za 6,3 posto, a u 2023. godini za 1,4 posto, dok bi inflacija nakon ovogodišnjih 10,5 posto u idućoj godini mogla usporiti na 7,5 posto, najnovije su procjene Hrvatske narodne banke (HNB) objavljene u ponedjeljak na godišnjem brifingu za novinare.

Time je HNB na više revidirao procjene rasta hrvatskog gospodarstva, ali i inflacije u ovoj i idućoj godini.

Naime, zadnje procjene o kretanju BDP-a HNB je iznio sredinom listopada, kada je za 2022. prognozirao gospodarski rast od 5,5 posto, a jedan posto u 2023. godini. 

Prema toj ranijoj prognozi, pak, rast inflacije u ovoj godini prognoziran je na 10,3 posto, a 6,7 posto u idućoj godini.

Kako stoji u sažetku najnovijih HNB-ovih makroekonomskih kretanja i prognoza, slabiji izgledi globalnog gospodarskog rasta i naglašeni inflatorni pritisci koji su potaknuli središnje banke diljem svijeta na brzo i snažno pooštravanje monetarne politike i pogoršavanje uvjeta financiranja počeli su se sve više odražavati i na hrvatsko gospodarstvo.

U trećem tromjesečju ove godine hrvatsko gospodarstvo je zabilježilo relativno blago usporavanje u odnosu na prethodno tromjesečje, uz rast od 5,2 posto, a u četvrtom ovogodišnjem tromjesečju očekuje se nastavak usporavanja godišnje realne dinamike, pri čemu je ocijenjeno da bi zbog vrlo snažnog rasta u prvoj polovini godine gospodarska aktivnost na razini cijele 2022. mogla porasti za 6,3 posto.

"S obzirom na to da se povratak gospodarske aktivnosti na putanju rasta očekuje tek u drugoj polovini slijedeće godine, stopa rasta BDP-a u 2023. mogla bi snažno usporiti, na 1,4 posto", naveli su iz središnje banke. 

Pod utjecajem visokih cijena energenata i drugih sirovina, zastoja u globalnim lancima nabave i osnažene potražnje u uslužnom sektoru, inflacija bi u 2022. mogla znatno ubrzati, na 10,5 posto.

Uz postupno smanjivanje uvozne inflacije te cijena uvoznih energenata i drugih sirovina, inflacija bi se u 2023. mogla sniziti na na 7,5 posto.
Pritom prevladavaju negativni rizici i uz projekciju gospodarskog rasta i uz projekciju inflacije, napisali su iz HNB-a.

Izvor: hina

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.