Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Od 1. siječnja pola milijuna umirovljenika imat će više mirovine

Kreće isplata jednokratne novčane pomoći iz četvrtog Vladina paketa pomoći vrijednog gotovo 720 milijuna kuna. Pomoć će primiti 685 tisuća umirovljenika čije mirovine ne prelaze 4360 kuna, a ovisno o visini mirovine dodatak će iznosi od 400 do 1200 kuna.

Od 1. siječnja pola milijuna umirovljenika imat će više mirovine

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, gostujući na HRT-u, govorio je o novom modelu obiteljske mirovine i održivosti mirovinskog sustava te o izmjenama i dopunama Zakona o radu. Bilo je riječi i o isplati jednokratne novčane pomoći umirovljenicima čije mirovine ne prelaze 4360 kuna te izmjenama Zakona o radu.

Zakonske izmjene u mirovinskom sustavu donose tri ključne promjene - povećanje faktora za obiteljsku mirovinu, upotreba dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine u slučaju smrti supružnika te povećanje najniže mirovine za tri posto.

„Mi očekujemo da s 1. 1. 2023. započne proces povoljnijih obiteljskih mirovina. Rezultat je to i jednoglasne podrške Hrvatskoga sabora koji je podržao Izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju tako da se povećaju obiteljske mirovine kao i one najniže. Obiteljske se mirovine povećavaju automatizmom za 10 posto nakon 1. 1. 2023.“, najavio je ministar Marin Piletić.

Rekao je da će u idućoj godini umirovljenici moći podnijeti zahtjev žele li svoju mirovinu ili kombinaciju svoje i obiteljske mirovine.

„Očekujemo da će oko 500 tisuća umirovljenika imati više mirovine s prvim danom iduće godine“, rekao je Piletić.

Sutra počinje isplata jednokratne novčane pomoći iz četvrtog Vladina paketa pomoći vrijednog gotovo 720 milijuna kuna. Pomoć će primiti 685 tisuća umirovljenika čije mirovine ne prelaze 4360 kuna, a ovisno o visini mirovine dodatak će iznosi od 400 do 1200 kuna.

„Mi smo zapravo ponovili odluku iz jesenskog paketa vlade kada smo imali identičnu odluku. Svi umirovljenici s mirovinama do 4360 kna dobit će još jedan dodatak, treći u ovoj godini. Mi smo odlučili da na kraju godine s obzirom na uštede u proračunu da još jednom interveniramo kada je inflacija još uvijek iznad 13 posto. Za one s mirovinom do 1850 kn dodatak iznosi 1200 kn, za one s mirovinom od 1850.01 do 2350 kn dodatak iznosi 900 kn, za umirovljenike s mirovinom od 2350.01 do 3350 kn dodatak iznosi 600 kn, a oni s mirovinom od 3350.01 do 4360 kn će dobiti 400 kn“, najavio je Piletić.

O Izmjenama Zakona o radu

Izmjene i dopune Zakona o radu i Zakon o suzbijanju neprijavljenog rada na snagu Zakona predviđeno je 1. siječnja 2023., s time da će 1. srpnja 2023. stupiti na snagu članak o obvezi dostave svih kolektivnih ugovora ministarstvu nadležnom za rad, te 1. siječnja 2024. svi dodani članci o radu putem digitalnih radnih platformi.

„Išli smo paralelno u izmjene Zakon o radu i Zakona o trgovini gdje će Zakon o trgovini propisati 16 radnih nedjelja kroz godinu. A ono što je definitivno najsnažnija poruka ovih izmjena ZOR-a je da se rad nedjeljom mora platiti minimalno 50 posto više u odnosu na redovnu satnicu“, rekao je ministar.

Kao najznačajnije zakonske promjene ističu se sprečavanje neopravdanog sklapanja ugovora o radu na određeno vrijeme te nove načine obavljanja stalnih sezonskih poslova.

U vezi s nedostatkom radne snage rekao je da Vlada godišnje u samoprogram mjera aktivne politike zapošljavanja ulaže više od milijardu kuna. Omogućavamo poslodavcima da podignu razinu plaća, ali i da prekvalificiraju radnike za neke nove potrebe i nove izazove, rekao je Piletić i dodao da je u travnju aktiviran sustav vaučera za usavršavanje onih koji žele sebe učiniti konkurentnijim.

Izvor: hrt

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.