Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Otkriva statistika: Pad ukupnog broja zaposlenih u industriji na godišnjoj razini

U sklopu prerađivačke industrije na godišnjoj je razini najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 19,1 posto. S druge strane, najveći rast, od 9,3 posto, zabilježen je u proizvodnji duhanskih proizvoda.

Otkriva statistika: Pad ukupnog broja zaposlenih u industriji na godišnjoj razini

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u studenome prošle godine bio je veći za 0,1 posto u usporedbi s listopadom, dok je prema studenom 2021. manji za 0,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je na mjesečnoj razini porastao za 0,1 posto, u rudarstvu i vađenju također za 0,1 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom za 0,2 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najviše je porastao broj zaposlenih u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 9,3 posto, proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za šest posto te u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za pet posto.

Istodobno je broj zaposlenih najviše pao u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 2,8 posto, u popravku i instaliranju strojeva i opreme, za 1,2 posto te u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, za 1,1 posto.

Na godišnjoj razini broj zaposlenih u rudarstvu vađenju je pao za 4,6 posto, u prerađivačkoj industriji za 0,1 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom porastao za 0,1 posto.

U sklopu prerađivačke industrije na godišnjoj je razini najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 19,1 posto, proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 6,2 posto, popravku i instaliranju strojeva i opreme, za 4,3 posto,  proizvodnji namještaja, za četiri posto, proizvodnji tekstila, za 3,5 posto itd.

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 40 posto, tiskanju i umnožavanju snimljenih zapisa, za 8,8 posto, proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za sedam posto, ostaloj prerađivačkoj industriji, za 6,5 posto itd.

Broj zaposlenih u industriji u prvih jedanaest mjeseci ove godine prema istom razdoblju lani pao je za 0,6 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do studenog ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani veća je za 2,3 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Izvor: Hina

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.