Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Prva radna nedjelja koja će biti plaćena 50 posto više. Što o tome misle zaposlenici?

Novim Zakonom o radu satnica za rad nedjeljom uvećana je i definirana

Prva radna nedjelja koja će biti plaćena 50 posto više. Što o tome misle zaposlenici?

Prihvaćene izmjene Zakona o radu zasigurno neće uvesti potpunu idilu na naše tržište rada. Ipak, onima koji su nedjeljom na poslu napokon će donijeti pošteniju naknadu. Rad na taj dan mora biti plaćen 50 posto više u odnosu na redovitu satnicu. No mnogo je onih koji smatraju da je nedjelja prije svega dan za obitelj. Stoga se čeka donošenje novog Zakona o trgovini kojim će se uvesti određena ograničenja. Bit će i iznimaka, piše HRT.

Konobaru sa zagrebačke špice nije teško raditi nedjeljom, a sada mu je i satnica viša. “Imat ćemo zbog toga slobodan dan u tjednu. Veselim se višoj plaći”, kaže Sidarth Khalah, konobar iz Indije.

Naime, novim Zakonom o radu satnica za rad nedjeljom uvećana je i definirana.

“Pa ne znam kome je, meni nije, ali možda i hoće! Zadovoljna sam i s ovim što dobijem”, kaže Mara, prodavačica pčelinjih proizvoda.

“Ako je adekvatno plaćen rad nedjeljom, svatko je. Na njemu je hoće li prihvatiti ili ne”, kaže Jurica Samardžić, prodavač cvijeća.

Skuplji rad trebao bi poslodavcima dati povoda da razmisle – hoće li radnika platiti više ili će nedjelja postati neradni dan. Vlasnik križevačkoga trgovačkog lanca smatra da rad nedjeljom nitko ne može platiti. Pa njegove trgovine na taj dan ne rade posljednje tri godine.

“Odluka je došla spontano. Imali smo mi problema, manjak kadrova, preraspodjela radnog vremena, a s druge strane, uvijek sam bio odgajan i tako odgajam svoju djecu da je obitelj na prvom mjestu. Dali smo mogućnost našim zaposlenicima da nedjeljom budu sa svojim obiteljima” kaže Ivica Katavić, vlasnik maloprodajnog trgovačkog lanca.

Neradna nedjelja dobro zvuči vlasnicima ove bjelovarske pekarnice.

“Ne viđamo se tijekom cijelog tjedna. Stalno smo u različitim smjenama. Mislim da bi to dobro došlo nama kao obitelji, a i radnicima da se malo odmore”, kaže Eduard Shatri, vlasnik pekarnice u Bjelovaru.

Njihova kolegica u Korenici misli drukčije. “S tim da nađemo kompromis mi i poslodavac da bude to plaćeno”, kaže Milena Starčević, prodavačica u pekari u Korenici.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.